Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Vjerujemo da ste već sigurno čuli za ovo piće podrijetlom iz Kine ili Japana koje okusom podsjeća na gazirani napitak, a nevjerojatno je zdravo za cijeli organizam.
Kombucha nastaje dodavanjem posebnih vrsta bakterija, kvasca i šećera u crni ili zeleni čaj, nakon čega se pusti da fermentira oko tjedan dana. Dok fermentira, bakterije i kvasci na površini čaja formiraju nakupinu u obliku gljive, zbog čega se u principu i naziva čajem od gljive.
Kombucha sadrži probiotike, enzime, vitamine B-kompleksa, vitamin C, antioksidanse, aminokiseline, minerale i važne organske kiseline od kojih su najvažnije: glukuronska, glukonska, mliječna, octena, jabučna. Genijalna je u borbi protiv bakterija, a jedna od glavnih i najkorisnijih tvari koje nastaju tijekom fermentacije je octena kiselina koja uništava štetne bakterije, posebno one koje uzrokuju kandidu.
Osim toga, jača imunološki sustav, izbacuje toksine i teške metale iz tijela, ima antitumorsko djelovanje, regulira probavu i krvni tlak. Djeluje protiv upale zglobova, artritisa, reume, ateroskleroze, srčanog infarkta, smetnji s hemoroidima. Ublažava simptome menopauze i menstrualnih grčeva, djeluje kao prirodni antibiotik i anti stresno, smanjuje žučne, bubrežne kamence, šećer, kolesterol i trigliceride, smanjuje tjelesnu težinu, ubrzavajući sagorijevanje masnoća i celulita. A što se tiče kože i kose – smanjuje bore, djeluje kod problema s kosom i kožom, dok kod sportaša usporava umor jer ubrzava izlučivanje mliječne kiseline iz mišića. I nakon svih razloga koje smo vam naveli, jedino što vam preostaje jest krenuti s pripremom.
Sastojci:
1 l vode
1/2 šalice sirovog smeđeg šećera
1 žlica sencha zelenog čaja (ili crnog čaja)
1/2 šalice gotovog kombucha napitka
komadić kombucha gljive
Priprema:
Zagrijte vodu gotovo do vrenja, maknite sa štednjaka, dodajte listiće čaja i poklopite. Nakon petnaestak minuta procijedite i dodajte šećer. Kad se čaj ohladi, prelijte u veću staklenku širokog grla. Dodajte komadić gljive i otvor staklenke zatvorite papirnatim ubrusom ili gazom. Čuvajte na tamnome mjestu oko sedam dana. Prelijte u staklenke ili boce, a 1/2 šalice napitka i gljivu koristite za sljedeći put. Možete piti koliko god vam odgovara.
Foto: Unsplash