Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Batat se baš kao i krumpir nalazi u mnogim kuhinjama kao stalna namirnica zbog svog specifičnog slatkog okusa koji podsjeća na miks mrkve i krumpira.
Iako ga najčešće koristimo kao prilog uz ribu ili meso, batat je namirnica koja doista može doživjeti mnoge transformacije i poslužiti kao grickalica, prilog ili glavno jelo. U nastavku vam donosimo pet jednostavnih i ukusnih recepata koje ćete poželjeti uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu.
Mousse od batata s limetom
Sastojci:
500 g batata
200 ml vrhnja za šlag
100 g šećera (kristal)
1 vanilin šećer
2 limete
50 ml bučinog ulja
Priprema:
Batat ogulimo i stavimo kuhati u malo vode (može i na pari). Kad je kuhan, pustimo ga da se ohladi i protisnemo ga kao pire. Slatko vrhnje uz dodatak šećera i vanilin šećera istučemo u čvrst šlag. U tučeni šlag polako umiješamo pire od batata kako bismo dobili jednoličnu smjesu. Nju ulijemo u čaše ili zdjelice. Sok od limete uz dodatak bučinog ulja brzo miješajući mikserom pretvorimo u emulziju koju prelijemo po vrhu. Ukrasimo i serviramo.
Kruh od batata
Sastojci:
100 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
2 jaja
1 šalica pirea od batata
2 žlice meda
1 žličica vanilin šećera
3 žlice mlijeka
2 šalice brašna
1 paketić praška za pecivo
100 g mljevenih oraha
prstohvat soli
prstohvat cimeta
Priprema:
U posudi pomiješajte maslac, šećer i vanil šećer pa miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje pa miksajući ubacite i pire od batata i mlijeko. Kad ste dobili kremastu teksturu, dodajte brašno, prašak za pecivo i dobro pomiješajte. Na kraju ubacite orahe, pomiješajte i prebacite u kalup za pečenje. Pecite oko sat vremena na 180 stupnjeva.
Popečci od batata
Sastojci:
1 veći batat
5 žlica brašna
1 manja glavica luka
1 jaje
sol, papar
Priprema:
Ogulite i naribajte batat. Nasjeckajte luk. Pomiješate ga s jajem, brašnom, lukom, soli i paprom. Na tavi zagrijte ulje pa pecite oko 3 minute sa svake strane. (Istu stvar možete napraviti i s tikvicama umjesto batatom.)
Hrskavi rezanci od batata
Povrtne rezance ili špagete obično dobivamo uz pomoć spiralizatora koji u hipu tikvicu ili batat pretvori u rezance. No ako nemamo spiralizator, za isti rezultat možemo koristiti nož za guljenje povrća. Batat uzdužno prerežemo na ploške, ali ne do kraja i zatim, kao da gulimo povrće, povlačimo nož cijelom dužinom povrća.
Rezance obično pirjamo, no možemo ih i peći u pećnici. Pečenjem ćemo dobiti hrskave krumpiriće. Rezance od batata stavimo na papir za pečenje i poprskamo ih maslinovim uljem i dodamo začine po želji poput češnjaka u prahu, slatke i ljute paprike i soli i papra. Rezanci se peku oko 30 minuta na 220 stupnjeva uz povremeno okretanje. Poslužite ih s omiljenim umacima za grickalice.
Krem juha od batata
Sastojci:
2 žlice maslaca
1 šalica nasjeckanog luka
crveni celer
korijen poriluka (bijeli dio)
1 češanj češnjaka
1000 g batata
1 l pilećeg temeljca
1 štapić cimeta
0.25 žličice muškatnog oraščića
1.5 šalice mlaćenica
sol, papar
Priprema:
Otopite maslac u dubokoj tavi. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga pet minuta. Nakon toga umiješajte celer i poriluk te pržite još pet minuta. Dodajte sjeckani češnjak pa pržite još dvije minute. Ubacite narezani batat, zalijte temeljcem pa umiješajte cimet i oraščić. Neka zavri pa smanjite temperaturu i pustite neka se krčka 20 minuta. Izvadite štapić cimeta i propasirajte juhu. Umiješajte mlaćenicu te kratko promiješajte na umjerenoj temperaturi. Začinite solju i paprom.
Foto: Unsplash