“No buy 2025.” daleko je najbolji viralni izazov dosad
Nakon što smo godinama na društvenim mrežama svjedočili sadržaju poput golemih haulova s desecima pomodnih odjevnih komada, viralnim kozmetičkim pr...
Iako će običan espresso za prave ljubitelje kave uvijek biti prvi izbor, najpopularniji napitak danas se diljem svijeta konzumira na bezbroj načina. Cimet, sir ili whiskey samo su neki od dodataka kojima se, ovisno o dijelu svijeta u kojem ispijaju kavu, obogajuće espresso.
U pradomovini kave, Etiopiji, priprema kave i danas može potrajati i do dva sata. Svježa zrna kave tek se pri pripremi peku, a zatim se melju i pripremaju u bunu, kako u Etiopiji zovu espresso. Neki će danas odabrati šećer, dok su stari Etiopljani bunu nekoć davno pili sa soli i maslacem.
Drukčiji okus kava će imati i u zapadnom dijelu Afrike, u Maroku, gdje obožavaju začine. Da bi kava bila što intenzivnija, vrlo će je rado pripremiti s mješavinom začina poput sezama, crnog papra ili muškatnog oraščića.
Iz istog razloga u mnogim talijanskim kafićima esspreso poslužuju s kriškom limuna kojom se, radi boljeg okusa, premaže rub šalice. Kavu s mlijekom Talijani će popiti ujutro, dok će poslijepodne obavezno naručiti kratki espresso.
Francuzi oko popularnog napitka ne kompliciraju, ujutro piju caffe au lait (kavu s mlijekom) uz neizostavan croissant ili neko drugo pecivo.
U nekim dijelovima svijeta konzumacija kave pretvara se u pravi manji obrok. Tako u Vijetnamu u espresso dodaju dobro izmiješan whiskey s bjelanjkom, mlijekom u prahu, maslacem i kozjim sirom. Šalica za kavu poslužuje se u posudi s vrućom vodom kako bi što duže ostala topla.
U neobičnoj kombinaciji kave uživaju i Finci, koji će uz nju poslužiti i tradicionalni sir, juustoleipä. Sir se nareže na manje komadiće i stavi na dno šalice koja se zalije vrućom kavom.
U mnogim zemljama kavu piju cijeli dan. U Turskoj, gdje je kava 2013. godine uvrštena u UNESCO-ov popis svjetske baštine, crnu, slatku i jaku kavu piju nakon večere kao dio deserta uz poznate turske slatkiše poput halve ili rahat lokuma.
Bez slatkog u kavi ne mogu niti u Meksiku, njihova popularna Caffe de Olla priprema se glinenoj posudi s cimetom i pilonncillom, odnosno slatkišem od šećerne trske.
Na Arapskom poluotoku jednako paze na pripremu i posluživanje kave. U skladu s kulturom i običajima, espresso koji kuhaju s kardamomom i uz njega poslužuju datulje, i to prvo poslužuju najstarije za stolom.
Kavu vole i u mnogim dijelovima Kine, osobito u Hong Kongu, gdje imaju poseban način pripreme – miješaju kavu s čajem u točno propisanim omjerima.
“Kavu za navečer” izmislili su Irci ’40-ih godina prošlog stoljeća kako američkim turistima ne bi bilo hladno. U poznati Irish coffee dodaju whiskey, šećer i tučeno slatko vrhnje, a tako pripremljena kava pije se nakon večere.
U Havani nema kuće koja nema svoju posudu za kuhanje esspressa, ali ju najradije piju na ulici, gdje se kupuje iz tzv. ventanillana. Radi se o otvorenim prozorima privatnih kuća u kojima se kuha espresso za prodaju.