Dopuštajući ove stvari roditelji djeci smanjuju IQ

by | 9 prosinca, 2012

 Roditelji trebaju biti svjesni da kad djeci dopuštaju čestu konzumaciju brze hrane, slatkiša i sokova, dugoročno negativno utječu na njihov kvocijent inteligencije.

Djeca koja češće jedu brzu hranu imat će kao odrasli niži kvocijent inteligencije od djece koja redovito jedu svježe kuhanu hranu, pokazala je studija.

Prehrana u djetinjstvu ima dugoročan utjecaj na IQ, čak i nakon što se u obzir uzmu prethodna inteligencija, bogatstvo i društveni status.

Znanstvenici su istraživali ima li vrsta glavnog obroka koji jedu svaki dan utjecaj na njihove kognitivne sposobnosti i razvoj.
U studiji je sudjelovalo četiri tisuće djece od tri do pet godina.

Niži socioekonomski status povezan je s češćim konzumiranjem brze hrane kod djece, što vodi do nižeg kvocijenta inteligencije u kasnijoj dobi.

Studija koju su proveli znanstvenici s Goldsmithsa, University of London, otkrili su da roditelji višeg socioekonomskog statusa češće djeci daju obroke od svježe pripremljenih namirnica, što pozitivno utječe na inteligenciju.

Niži socioekonomski status povezan je s brzom hranom, koja vodi do niže inteligencije. Takva su djeca lošije prolazila na testovima inteligencije i teže pratila školski program.

Pokazalo se da su svježina i kvaliteta hrane važnije od samog popunjavanja želuca, posebno kod djece koja su mala i u razvoju.

Slične je zaključke pokazala i australska studija objavljena u kolovozu – zdravija hrana može povećati inteligenciju, dok su oni koji češće piju sokove i jedu slatkiše manje bistri kad odrastu.
 

 

(magazin.hr)

Tagovi: