Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Doručak je stvarno važan obrok.jer vas treba probuditi i dati vam dovoljno energije da izdržite jutro, pa treba dobro razmisliti što i koliko pojesti.
Pravo vrijeme za doručak je 30 do 60 minuta nakon buđenja. Ako niste oduševljeni idejom velikog obroka nakon buđenja, podijelite doručak na dva dijela – nešto lagano nakon buđenja i veći zalogaj sat, sat i pol kasnije.
No, kako odlučiti što jesti? Evo dobitne formule:
Kalorije – ciljajte na raspon između 300 i 400 kalorija. Ako pokušavate izgubiti težinu, držite se raspona od 300 do 350, a ako pokušavate održavati željenu težinu, pucajte na približno 350 do 400 kalorija.
Masti – 10 do 15 grama, što je oko 30 do 35 posto ukupnih kalorija za doručak. Umjesto zasićenih masti poput slanine i sira, radije unosite maslinovo ulje, orašaste plodove i sjemenke.
Proteini – oko 15 do 20 posto vaše količine kalorija za doručak trebali bi biti proteini, što je oko 13 do 20 grama. Unošenje dovoljno proteina za doručak je važno za održavanje zadovoljstva i osjećaja sitosti tijekom cijelog jutra. Studije su pokazale da unos barem 20 grama proteina za doručak pomaže kod gubitka kilograma. Jaja, mliječni proizvodi, sojino mlijeko, proteinski prah, orasi i sjemenki te cjelovite žitarice bogat su izvori proteina.
Šećeri – ako pratite jednadžbu za ugljikohidrate, ne morate se zabrinjavati zbog prevelikog unosa šećera, pogotovo ako jedete kombinaciju hrane poput voća, cjelovitih žitarica i mliječnih proizvoda. No broj koji se mora imati na umu je 36 grama ili manje. A kad je u pitanju dodani šećer, pokušajte ne prekoračiti šest grama – to je oko 1,5 čajna žličica bilo kojeg sladila (bijeli šećer, smeđi šećer, javorov sirup, med).
Ugljikohidrati – oko 45 do 55 posto vaših kalorija za doručak trebalo bi biti posvećeno ugljikohidratima, što je oko 40 do 55 grama ugljikohidrata. Preskočite slatku i pretjerano obrađenu hranu ili namirnice od bijelog brašna i odaberite cjelovite žitarice, voće i povrće.
Vlakna – cilj je oko 25 posto preporučenog dnevnog unosa koji je 25 grama dnevno. To je oko šest grama, ali je u redu ići iznad toga, sve dok to ne smeta vašem probavnom sustavu. Bobice, kruške, jabuke, zelje, orasi, sjemenke i cjelovite žitarice mogu vam pomoći da postignete taj cilj.