Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Kao najvažniji obrok u danu, kvaliteta vašeg doručka može doista povećati ili uništiti vašu potencijalnu produktivnost do kraja dana.
Ali nakon što vas obuzme jutarnja gužva, zgrabiti brzi doručak ponekad je najbolji izbor koji imate jer mislite – bolje i to nego ništa.
Ipak, je li svaki doručak zdrav doručak? Iako je uvijek bolje pojesti doručak nego ga preskočiti, ipak je bitno i što jedete.
“Količina šećera na koju bi se prosječna odrasla osoba trebala ograničiti u zdravom, cjelovitom doručku može varirati ovisno o individualnim čimbenicima kao što su ukupne potrebe za kalorijama i zdravstveno stanje”, objašnjava Mary Sabat MS, RDN, LD. “Međutim, općenito se preporučuje dodani šećer svesti na minimum.”
American Heart Association predlaže da žene ne bi trebale konzumirati više od 25 grama (6 žličica) dodanih šećera dnevno, dok muškarci ne bi trebali ciljati na više od 36 grama (9 žličica) dnevno. S obzirom na to, bilo bi preporučljivo zadržati sadržaj šećera u svom doručku što je moguće nižim ili se odlučiti za hranu s malo ili bez dodanog šećera.
Doručak je važan obrok koji vam pruža energiju za početak dana. Mnogi biraju zdrave opcije za doručak, ali može biti iznenađujuće saznati da neki od tih “zdravih” doručaka zapravo sadrže više šećera od limenke Cole.
Pročitajte: Dijetalni recepti: dva jela do 300 kalorija koja nam ne mogu dosaditi
Voćni jogurt često se smatra zdravim doručkom, ali mnogi kupovni voćni jogurti sadrže dodani šećer. Umjesto njih, odaberite obični jogurt ili grčki jogurt bez dodanog šećera i dodajte svježe voće po želji kako biste dobili slatkoću i vitamine, bez nepotrebnog šećera.
Pahuljice često imaju reputaciju zdravog doručka, ali mnoge pakirane vrste sadrže visok udio dodanog šećera. Umjesto njih, odaberite cjelovite žitarice ili pahuljice bez dodanog šećera. Možete ih zasladiti s malo meda, cimeta ili dodavanjem svježeg voća.
Smoothie od svježeg voća može biti osvježavajući i hranjiv doručak, ali treba paziti na količinu šećera. Voće samo po sebi sadrži prirodni šećer, pa izbjegavajte dodavanje dodatnih zaslađivača poput šećera ili sirupa. Koristite vodu, nemasno mlijeko ili jogurt kao tekuću bazu i dodajte manje slatko voće ili povrće kako biste smanjili ukupan udio šećera u svom smoothieju.
Energetske pločice su popularan izbor za brz i zdrav doručak, ali mnoge od njih sadrže visok udio šećera. Pročitajte etiketu prije kupovine i odaberite one s manje dodanog šećera ili isprobajte pripremiti svoje domaće energetske pločice kako biste imali kontrolu nad sastojcima. Predlažemo napraviti one s orašastim plodovima – izbor je danas uistinu velik i što se tiče ponude i recepata koje možete isprobati.
Voćni kruh može biti privlačna opcija za doručak, ali mnoge verzije sadrže velike količine šećera. Umjesto kupovnog voćnog kruha, pokušajte napraviti svoj domaći s manje šećera ili koristite prirodne zaslađivače poput banane ili jabučnog pirea kako biste dobili slatkoću.
Također, pokušajte izbjegavati stavljanje meda ili slatkih namirnica na kruh za doručak.
Pročitajte: Borovnice: sve dobrobiti ove moćne superhrane za vaše zdravlje
Foto: Pexels, Povareshka iStock/Getty Images Plus via Getty Images