Postoje ona neka tradicionalna jela koja nas odmah asociraju na Božić, daju posebnu čar i atmosferu blagdanskome stolu i bude posebnu emociju.
Jedno od tih jela je, pogađate – sarma s pire krumpirom. Obično bude kuhana u velikom loncu i jede se danima, dok cijeli ne bude potpuno prazan, no mi vam donosimo nešto drukčiju verziju – onu vegetarijansku uz koju vam meso neće nimalo nedostajati. Za koju god opciju da se odlučili, onu s tofuom ili sa seitanom – sigurno će u vama izazvati onaj osjećaj koji ste imali kao dijete dok je sarma stavljena na stol.
Vege sarma s tofuom Sastojci:
1 glava kiselog kupusa
200 g dimljenog tofua
pola šalice heljde (namočene preko noći)
pola šalice riže (namočene preko noći)
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
1-2 mrkve
1 korijen peršina
malo celera
1 žlica sitno nasjeckanog peršina
pola šalice oraha (sitno sjeckanih nožem, ne samljevenih u prah)
2 žličice soli
1 žličica dimljene crvene paprika
pire od rajčice
voda
list lovora
Priprema:
Ugrijati malo maslinovog ulja. Pirjati na ulju luk i češnjak s malo soli. Dodati sitno naribano povrće i usitnjen dimljeni tofu. Miješati na štednjaku da se okusi povežu. Maknuti sa štednjaka i dodati heljdu i rižu koje smo prethodno namakali. Promiješati pa dodati sitno sjeckani peršin, začine, sol i crvenu papriku. Na kraju dodati sitno sjeckane orahe. U lonac za sarme uliti ulje. Puniti sarme smjesom, motati i slagati u lonac. Sarme preliti pireom od rajčica i vodom. Kada provru, poklopiti i smanjiti temperaturu.
Veganska sarma sa seitanom Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa
1 kg svježeg sejtana
2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam)
0,5 šalice nekuhanog prosa
100 g dimljenog seitana ili tofua
2 mrkve
1 peršin
1 mali celer
2 glavice luka
2-3 češnja češnjaka
4 žlice brašna tip 850
2-3 žlice sojinog umaka
2 žlice škrobnoga ili integralnog brašna
po želji crvene mljevene paprika
malo ulja
malo soli
Priprema:
Odreske seitana, marinirane preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Seitan narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni sejtan ili tofu, žitarice, naribano povrće (prethodno kratko poprženo na luku) i 4 žlice polubijeloga brašna. Sve dobro izmiješati. Puniti listove kupusa, prethodno oprane u hladnoj vodi. Na 2-3 žlice ulja lagano zagrijati crvenu papriku. Maknuti sa štednjaka i dodati sarme te zaliti vodom tako da sarme budu prekrivene. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan. Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu. Kratko prokuhati i poslužiti uz pire krumpir. Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može seitan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.