Zagrebačko psihološko društvo podijelilo savjete za umirivanje nakon traumatičnog događaja
Stravični događaj koji se odvio u Prečkom šokirao je Hrvatsku. Nezamislivo je uopće pomisliti kako se osjećaju djeca i roditelji, kao i djelatnici ...
Prema nedavnoj studiji Sveučilišta Tulane, koja je ocjenjivala nutritivnu kvalitetu i utjecaj popularnih dijeta na okoliš, keto i paleo dijete, koje su konzumirali odrasli Amerikanci, dobile su najniže ocjene za ukupnu kvalitetu prehrane i imale su najveći ugljični otisak.
Procjenjuje se da keto dijeta, koja daje prednost visokim količinama masti i malim količinama ugljikohidrata, stvara gotovo 3 kg ugljičnog dioksida na svakih 1000 unesenih kalorija. Paleo dijeta, koja izbjegava žitarice i grah u korist mesa, orašastih plodova i povrća, dobila je sljedeću najnižu ocjenu kvalitete prehrane i također je imala visok ugljični otisak, od 2,6 kg ugljičnog dioksida na 1000 kalorija.
Studija, objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition, posložila je rezultate kvalitete prehrane koristeći podatke više od 16 000 dijeta odraslih prikupljenih CDC-ovim Nacionalnim ispitivanjem zdravlja i prehrane.
S druge strane, pokazalo se da veganska prehrana najmanje utječe na klimu, stvarajući tek 0,7 kg ugljičnog dioksida na 1000 unesenih kalorija.
Nakon veganske prehrane, uslijedile su vegetarijanska i peskatarijanska prehrana kao iduće s najmanjom emisijom ugljika. Od tri netom navedene dijete, peskatarijanska dijeta postigla je najvišu ocjenu nutritivne kvalitete od analiziranih dijeta, a iza nje su vegetarijanska i veganska dijeta.
Prehrana svejeda – najčešća prehrana, koju predstavlja 86 posto sudionika ankete – smjestila se točno u sredinu kvalitete i održivosti.
“Klimatske promjene nedvojbeno su jedno od najhitnijih pitanja našeg vremena i mnogi su zainteresirani za prelazak na biljnu prehranu”, rekao je voditelj studije, profesor Diego Rose.
Podsjetimo, i u 2022. keto prehrana proglašena je najmanje zdravom od strane panela stručnjaka za zdravlje i prehranu.
Pročitajte: Ova poznata dijeta smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena, pokazalo je istraživanje
Foto: Pexels