
7 vrsta voća bogatog magnezijem za snažno tijelo i um
Magnezij je mineral koji je nerijetko dio rutine suplementacije kod mnogih koji vode računa o zdravlju, a posebice među onima koji su fizički aktiv...
Proljetni klasik svakog doručka koji rado jedu sve generacije nezaobilazan je džem od jagoda. Obožavamo jagode u svim mogućim oblicima, a kao ukusan džem u proteinskim ili običnim palačinkama, kao dodatak na tostu ili punjenim kroasanima, jednostavno im dodaje novu dimenziju.
Međutim, prosječan džem od jagoda sadrži čak 60 grama šećera na sto grama džema, gdje ne obavlja samo funkciju zaslađivača već i konzervansa. Dakle, kad u džem dodamo toliku količinu šećera, smanjuje se potreba za dodavanjem drugih konzervansa. No, ako ne biste htjeli unijeti toliku količinu dodanog šećera ili jednostavno pazite na svoje fitness ciljeve, pripremite sami džem od jagoda u fit verziji.
Zahvaljujući dodatku chia sjemenki, ovaj džem od jagoda dat će nam i manju količinu proteina, vlakana i zdravih masnoća.
Operite i očistite 500 grama svježih jagoda, a potom ih narežite na komadiće. Stavite jagode u lončić i na umjerenoj temperaturi kuhajte ih dok ne otpuste sok, a potom ih usitnite vilicom. Umiješajte dvije žlice meda i kuhajte jagode još nekih desetak minuta. Zatim dodajte jednu žlicu chia sjemenki, koje će obaviti ulogu zgušnjivača, te jednu žlicu limunovog soka, koji će imati ulogu konzervansa, ali će dati džemu potrebnu svježinu. Po želji, umiješajte i pola čajne žličice ekstrakta od vanilije. Kuhajte sve zajedno još oko pet minuta. Nakon toga, sklonite džem sa štednjaka, a kad se malo ohladi, pohranite ga u sterilizirane staklenke. Džem čuvajte u hladnjaku i potrošite ga unutar tjedan dana.
Ako želite još više smanjiti kalorijsku vrijednost džemu od jagoda, ali i odabrati zaslađivač koji neće naglo podići razinu glukoze u krvi, birajte eritritol. Međutim, ako do sada niste konzumirali ovaj zaslađivač bez kalorija, postupno ga uvedite u svoju prehranu. To znači da ćete u početku dodati dvije-tri žlice džema od jagode.
Nakon što ste oprali jagode, nasjeckajte ih, stavite u lončić s eritritolom i žlicom limunovog soka te ih kuhajte oko deset minuta na umjerenoj temperaturi. Po potrebi možete dodati i malo vode. Ako želite glatku teksturu, kuhane jagode usitnite štapnim mikserom, a za koji komadić jagode u džemu, dovoljno će biti da ih usitnite vilicom. Ako želite veću gustoću džema, onda prethodno dodajte i žlicu chia sjemenki. Kad se džem ohladi, premjestite ga u staklenku s hermetičkim poklopcem, pohranite u hladnjak te potrošite unutar sedam dana. Poslužite džem s omiljenim proteinskim palačinkama ili kao top jagoda dodatak u zobenoj kaši.
Ako želite miješani džem od bobičastog voća, savršen su spoj jagoda i borovnice, a za slatkoću ćemo dodati steviju u prahu koju dodajemo tek u maloj količini budući da je daleko više slađa od običnog šećera.
Pripremite 400 grama jagoda i 100 grama svježih borovnica. Jagode operite, očistite i narežite na komade, a borovnice ostavite cijele. Stavite voće u lončić, dodajte žlicu limunovog soka, pola čajne žličice stevije u prahu, 50 ml vode te kuhajte na srednje jakoj temperaturi između 10 i 15 minuta. Svakako povremeno pomiješajte smjesu tijekom kuhanja. Kad je voće omekšalo, ovisno o tome želite li komadiće voća ili glatku smjesu, usitnite ga vilicom ili štapnim mikserom. Za gušću teksturu kuhajte džem još malo da bi ispario dio vode. Sklonite ga sa štednjaka, a po želji dodajte pola čajne žličice ekstrakta vanilije. Kad se ohladi, pohranite ga u sterilizirane staklenke, stavite u hladnjak i potrošite unutar tjedan dana.
Osim u doručku, džem od jagoda iskoristite i u kolačima. Iskopirajte i voćne jogurte pa dodajte koju žličicu u grčki tip jogurta i uživajte u fit verziji deserta. Za slatko-slanu kombinaciju, poslužite ga uz kozji sir.
Foto: Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.