Egipatska torta

by | 12 veljače, 2013

Za kore:

  • 15 bjelanjaka
  • 15 žlica šećera
  • 300 g mljevenih lješnjaka
  • 3 žlice brašna

Za kremu I:

  • 15 žumanjaka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 10 žlica šećera
  • 7 dl mlijeka
  • 250 g maslaca

Za kremu II:

  • 150 g šećera
  • 200 g mljevenih lješnjaka
  • 6 dl slatkog vrhnja
  • 3 žlice ulja

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 5 bjelanjaka sa 5 žlica šećera u čvrst šaum.
2. Zatim dodati 100 g mljevenih lješnjaka, jednu žlicu brašna i polako promiješati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.

Krema I:

1. U posudu uliti 5 dl mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije i žumanjcima. Dodati u prokuhano mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi miješajući cijelo vrijeme dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati maslac i umutiti mikserom.

Krema II:

1. Napraviti grilaž: u suhu zdjelu staviti šećer i zagrijavati ga dok se ne karamelizira. Potom smjesu izliti u nauljeni pleh i ostaviti da se ohladi. Na kraju ga izlomiti i samljeti.
2. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag pa pomiješati s grilažom, lješnjacima i polako promiješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.

Završni postupak:
1. Prvu koru premazati 1/3 kreme I, a potom nanijeti 1/3 kreme II pa preklopiti drugom korom. Isti postupak (kora-krema I-krema II) ponoviti još dva puta.
2. Premazanu tortu ukrasiti po želji.

Izvor: Dobra hrana