Zagrebačko psihološko društvo podijelilo savjete za umirivanje nakon traumatičnog događaja
Stravični događaj koji se odvio u Prečkom šokirao je Hrvatsku. Nezamislivo je uopće pomisliti kako se osjećaju djeca i roditelji, kao i djelatnici ...
Cink je potreban tijelu, ali trebaju li žene biti zabrinute?
Cink se može pronaći u govedini, peradi, mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama i u još mnogo namirnica, a sada nova studija povezuje visoku konzumaciju cinka s endometriozom.
Jedna takva studija, objavljena prošli tjedan, dovela je u pitanje općeprihvaćeno mišljenje da postoji veza između nedostatka cinka i endometrioze.
Cink je mineral u tragovima koji je uključen u tjelesne funkcije uključujući regulaciju hormona i imunološko zdravlje, a stručnjaci su prije vjerovali da je kod žena koje imaju niske razine cinka – bilo zbog prehrane siromašne hranjivim tvarima ili medicinskih problema koji otežavaju apsorpciju cinka iz hrane – veći rizik od razvoja endometrioze.
Na temelju sekundarne analize podataka iz “Nacionalnog istraživanja o zdravlju i prehrani”, koje je provedeno između 1999. i 2006. i na temelju žena u dobi od 20 do 54 godine, studija je pokazala da je kod žena koje su konzumirale više od 14 mg cinka dnevno za 60% veći rizik od razvoja endometrioze u usporedbi s onima koje su konzumirale 8 mg ili manje.
Cink se nalazi u širokom rasponu namirnica uključujući perad, govedinu, mahunarke, sjemenke i plodove mora, tako da većina ljudi dobiva dobru količinu iz prehrane.
Neki također uzimaju cink u obliku suplementa, bilo u izoliranom suplementu za jačanje našeg imunološkog sustava ili u multivitaminu (cink se često kombinira s vitaminom C za povećanje apsorpcije, na primjer).
Ali što ova studija znači za prevenciju endometrioze i trebaju li žene paziti na unos cinka
Nutricionistička terapeutkinja Alexa Mullane i Steph Baker, registrirani nutricionist, kažu da se studija temelji na sekundarnoj analizi provedenih anketa, s fokusom na prisjećanje prehrane kako bi se izračunalo koliko su sudionici unijeli cinka.
Konkretnije, prisjećanje prehrane nije najpouzdaniji način za praćenje unosa hrane jer ljudi obično precjenjuju ili podcjenjuju unos hrane.
Zato rezultate ove studije vrijedi uzeti s velikom rezervom. Prethodne studije pokazale su da je cink ključan za hormone i reproduktivno zdravlje pa bi njegovo izbacivanje iz prehrane ili smanjenje unosa moglo učiniti više štete nego koristi ženama.
Međutim, ono što ova studija radi jest otkrivanje potencijalne veze između visokog unosa cinka i endometrioze i naglašava potrebu za provedbom dodatnih istraživanja.
Zaključak stručnjaka je da obavezno uključite hranu bogatu cinkom poput plodova mora, sjemenki bundeve i mahunarki i držite se prehrambenih smjernica koje preporučuje vlada dok se ne provedu daljnja istraživanja.
Foto: Ariawan Armoko iStock/Getty Images Plus via Getty Images