Tražite pravi gastro užitak? Esplanade mami neodoljivom ponudom za siječanj

by | 9 siječnja, 2025

Siječanj u Zagrebu upravo je postao uzbudljiviji uz novi zimski jelovnik koji u Le Bistro donosi chefica Ana Grgić Tomić.

Za sve kojima zima teško pada, fantastična paleta okusa u novom jelovniku Esplanadina Le Bistroa uljepšat će hladne zimske dane u Zagrebu. Kako izgleda Esplanade jelovnik za siječanj? Pun je raskošnih okusa, idealnih za zimu i start nove, uzbudljive godine.

Esplanade jelovnik za siječanj: poznati okusi i nove forme

Wagyu tartar od mesa japanskoga goveda s briošem od tartufa, kroket od sporo kuhane svinjske koljenice, mousse od guščje jetre s krekerom od medenjaka, raviolo punjen raguom od zeca, toplo-hladna salata od hlapa s mariniranom bučom, carpaccio od sabljarke u marinadi od kave, krem juha od celera i komorača s lollipopom od dimljenog lososa, file divljeg brancina s poširanom cvjetačom ili confit od pačjeg batka s pireom od pečene jabuke čine tek dio neodoljive ponude à la carte koja će vas ove zime privući u Le Bistro.

Poznati okusi, privlačni spojevi i nove interesantne forme, ovako Esplanadina šefica kuhinje Ana Grgić Tomić opisuje novi zimski jelovnik Le Bistroa.

Topla atmosfera, pariški chic, prijateljski raspoloženo osoblje i primamljiva ponuda već dugi niz godina u Le Bistro privlače mnoge domaće i strane goste koji iskreno cijene uživanje u pravim comfort food jelima, ali i novim okusima koje na tanjur donosi Esplanadina chefica poznata po svojoj kulinarskoj kreativnosti i estetici.

Među predjela Ana je ovaj put uvrstila wagyu tartar, koji se priprema od vrlo specifičnog komada mesa. “Prošarano masnoćom, meso cijenjenog japanskoga goveda aromatično je, meko i vrlo ukusno. Upravo zbog toga pripremamo ga u obliku sirova tartara u kombinaciji s briošem od tartufa koji sami pripremamo i poslužujemo s ljutikom i pečenom baby salatom. Međutim, tartar od wagyua nije nimalo sličan klasičnom tartaru od bifteka. Dok u tatarski biftek ide čak 12 začina, u wagyu dodajemo samo sol i papar da bi se što bolje istaknula njegova sjajna kremoznost i aromatičnost mesa”, dodala je Ana.

Ljubitelji morskih okusa zasigurno će biti oduševljeni carpacciom od sabljarke u zanimljivoj inačici u marinadi od limuna, kave i maslinovog ulja, uz prokulice i tuile od crnog češnjaka. “Limunov je sok dosta bazičan u carpacciu pa sam se odlučila malo poigrati – kombinacija kave i maslinovog ulja daje mesu sabljarke zanimljiviji okus. Kava u ovom slučaju predstavlja savršenu ravnotežu između masnoće i svježine sabljarke, dok crni češnjak pojačava intenzitet okusa”, rekla je chefica.

Kao svojevrsnog favorita među predjelima Ana ističe toplo-hladnu salatu od hlapa s mariniranom bučom i pulpom od naranče, kao i gnud od kestena i skute. “Buča je namirnica koja je dostupna tijekom hladnijih dana, a u kombinaciji s hlapom stvara posebnu igru na nepcima. Da bismo iskoristili sve dijelove namirnica, od buče i oklopa hlapa uz dodatak naranče pripremamo velouté umak koji ovom jelu daje poseban baršunast okus”, ističe Ana i dodaje: “Gnud će, vjerujem, postati pravi hit. Gnudi se povezuju s njokima, no oni su znatno lakši. U ovom jelovniku pripremam ih od smjese ricotta sira i kreme od pečenog kestena. Kestene prvo pečem, potom od njih radim kremu i pomiješam ju s ricottom te začinim samo solju i začinskim biljem. Tu smjesu potom istiskujem na brašno te ostavim preko noći i oblikujem u kuglice koje naposljetku kuham – božanstveno.”

Esplanade jelovnik za siječanj uključuje i slavni Anin rižoto

Zimski jelovnik Le Bistroa ne bi bio potpun bez juhe za okrepu i Aninog poznatog rižota. Ana je ovaj put složila poseban spoj koji na stol donosi pravi užitak koji će ugrijati duh i tijelo: krem juhu od celera i komorača spojila je s lollipopom od dimljenog lososa, dok je u rižoto dodala sok i marmeladu od cikle te poslužila u kombinaciji s ličkom basom i prženim ružmarinom.

Od glavnih jela posebnu pozornost privlače dimljeni rezanci od sipe koje Ana i njezin tim pripremaju na specifičan način. “Upotrebljavam isključivo svježu sipu, narežem ju na tanke rezance i stavim dimiti, za čiju svrhu upotrebljavam drvo trešnje ili oraha. Rezanci od sipe dime se pet do deset minuta, ovisno o jačini dima koju želim da poprimi. Sipa je prilično jednostavna namirnica, čiji je okus odmah zanimljiviji i bogatiji uz notu dima. Rezance poslužujem uz kremu od graha, salatu od kelja, vinegret od datulja te prženi batat”, objašnjava chefica. Od glavnih jela Ana preporučuje i zapečenu pitu s raguom od jelena i vrganja, potom file divljeg brancina s karameliziranom cikorijom i poširanom cvjetačom te juneći biftek s kremom od kestena i meda.

Na jelovniku su i neizostavni klasici, a uz zapečene štrukle tu su i Cezar salata, zapečena francuska juha od luka, kao i primamljivi bečki odrezak s krumpir-pireom. Slastice iz Esplanadine slastičarnice savršeno zaokružuju cijelo iskustvo objedovanja u Le Bistrou, a dio primamljivog zimskog izbora čine badem streusel s kremom od naranče i badema te neobični biskvit od cikle i tamne čokolade koji sjajno dopunjuje mousse od jogurta i višnje.

Le Bistro svakodnevno nudi i Dnevni meni (Menu du Jour) po cijeni od 42 € koji uključuje dnevno svježa tri slijeda jela po izboru chefa, čašu vina kuće te kavu ili čaj. Dnevni meni poslužuje se svakog dana od 12:00 do 17:00. Uživanju u okusima pridonosi i selekcija rashlađenih vina i pjenušaca na čaše, a za preporuku se svakako možete obratiti uslužnom osoblju. Za najljepši početak dana Le Bistro od 09:00 do 11:00 nudi i doručak à la carte, a neka od jela koja će vas ugrijati i napuniti energijom za ostatak dana čine jaja Benedict na toplom briošu, tost s kremom od avokada, poširanim jajetom i prženom pancetom, zobena kaša s cimetom i medom ili američke palačinke.

Le Bistro je otvoren svakog dana od 09:00 do 23:00 (kuhinja radi do 22:30), a rezervacije stolova primaju se putem telefona na 01 45 666 11 ili e-poštom na [email protected]. Više informacija možete pronaći na internetskim stranicama Le Bistroa.

Ako poželite iznenaditi dragu osobu, obitelj ili poslovnog partnera doživljajem u Le Bistrou, preporučujemo vam kupnju digitalnog poklon-bona koji će zasigurno biti izvrstan dar i gastronomski užitak.

Više informacija potražite na ovoj stranici: Poklon-bon – Esplanade Zagreb.

Foto: Arhiva hotela Esplanade Zagreb