Eurokrem kolač

by | 21 siječnja, 2013

Za koru:

  • 100 g usitnjenih prženih lješnjaka
  • 7 bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 1 dl ulja
  • 7 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 g eurokrema
  • 200 g petit beurre keksa
  • 3 dl mlijeka

Za kremu:

  • 7 žumanjaka
  • 7 dl mlijeka
  • 7 žlica šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 100 g margarina
  • 4 dl slatkog vrhnja

Za glazuru:

  • 200 g čokolade
  • 100 g margarina

Priprema:

Kora:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestano mućenje dodavati šećer.
2. U snijeg od bjelanjaka dodati ulje, prašak za pecivo i brašno te polako izmiješati.
3. Tepsiju (30×40 cm) obložiti papirom za pečenje i u nju rasporediti lješnjake. Preko lješnjaka staviti smjesu od bjelanjaka i peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je okrenuti tako da lješnjaci budu gore. Lješnjake premazati eurokremom pa preko njega rasporediti kekse natopljene mlijekom.

Krema:
1. U zdjelu uliti 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije i žumanjcima. Dodati u proključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati umućeni margarin i šlag od slatkog vrhnja pa polako promiješati.

Završni postupak:
1. Preko pripremljene kore ravnomjerno rasporediti kremu.
2. Čokoladu pomiješati s margarinom pa otopiti na umjerenoj temperaturi kako bi se dobila ujednačena smjesa i preliti
preko kolača.

Izvor: Dobra hrana