
Ako gledate seriju “The White Lotus”, čuli ste za ovaj lijek: što je zapravo lorazepam?
HBO-ova hit serija "The White Lotus" trenutačno je glavna tema, a ova sezona predstavila je novu postavu likova, od kojih jedan privlači posebnu po...
Prema nekim procjenama, i do 30 posto hrane koju kupimo propadne i bacimo je, a jedna od najčešćih namirnica čiji se višak nađe u kanti je – kruh. Ne možemo bez njega, pa često kupimo i više nego što je potrebno, a ako ga ne čuvate pravilno, za tri dana može postati pretvrd, ili početi mirisati na kvasac, zbog čega je nejestiv.
Mnogi ga drže u plastičnim vrećicama. Iako to nije dobar izbor ako želite poštivati ekološke standarde, to može biti donekle prihvatljivo rješenje, ali samo pod uvjetom da u vrećicu ne može ući vlaga te da kruh sam po sebi nije previše vlažan. Naime, u plastičnoj vrećici ne postoji nikakav protok zraka, pa će se u slučaju da ima vlage prije razviti plijesan, odnosno kruh će se prije pokvariti.
Evo kako bi ga trebalo čuvati da vam potraje:
Bilo kakva kutija kod koje postoji mogućnost da se hermetički zatvori bit će dobro rješenje. Bitno je da u nju ne ulazi previše zraka jer će se kruh sušiti, a da ga ipak malo ima kako bi ga držao svježim.
Kutija ponekad možda nije praktična, pa je drugo dobro rješenje platnepna vrećica za kruh. Danas ih relativno jeftino možete kupiti, no jednostavno ih je i napraviti od platna. Bitno je samo da na kraju koji ostaje otvoren provučete špagu, uz pomoć koje vrećicu možete čvrsto zatvoriti.
To je odlično rješenje, a može biti i zgodan ukras u kuhinji. No, imajte na umu – ako nije riječ o kutiji koja se hermetički može zatvoriti, kruh ipak prvo stavite u platnenu vrećicu, pa tek onda u kutiju.
Tvrdi i suhi tost možete čuvati u papirnatoj vrećici, ili u plastičnom omotu u kojem ste ga kupili u dućanu. Kad jednom otvorite vrećicu, vodite računa da je, nakon što izvadite kruh koji vam treba, opet dobro zamotate tako da ne ulazi zrak.
Ako imate kruh koji stoji već neko vrijeme i izgubio je teksturu, stavite ga u zagrijanu pećnicu na nekoliko minuta i povratit će okus i izgled. Pećnica će “izvući” vlagu iz njega. No, zagrijavajte ga neposredno prije nego što ćete napraviti sendvič i ono što tad eventualno niste pojeli – bacite, kako savjetuju na portalu 1milionwomen.