Ovako je izgledao susret stručnjaka koji oblikuju našu sutrašnjicu
Prošloga tjedna Zagreb je bio središte poslovne izvrsnosti i inovacija.Konferencija ChalLEANge 2024 powered by OTP, organizirana pod vodstvom C...
Ako budžetirate hranu, evo par savjeta kako imati pun hladnjak
S obzirom na to da smo posljednjih godinu i pol prodrmali ekonomiju zbog pandemije, a i zbog povišenja cijena te opuštenog ljetovanja, nije neobično da smo krajem mjeseca “kratkih rukava”. Kada tome pridodamo i da statistika iz 2019. godine svjedoči kako jedan član hrvatske obitelji na hranu potroši koliko dva člana u Irskoj, ovaj bi mali set savjeta mogao poslužiti i onima koji su komotni s iznosom na računu.
Ako ste razmišljali o tome da trebate prilagoditi svoje financije i potrošnju svesti na osnovno, evo kako se organizirati i budžetirati hranu bez da to uopće osjetite. Treba malo organizacije, no moguće je živjeti zdravo i ukusno uz nešto “tanji džep”.
Budući da smo usred gospodarske krize, dnevni budžet neophodan je mnogima. Bilo bi vam možda dobro analizirati svoje troškove putem raznih dostupnih aplikacija, no ako je kraj mjeseca i ima još vremena do sljedeće plaće, praktički vam je budžet za hranu ono što još “imate za potrošiti”. Dnevne potrebe ljudi se razlikuju, pa tako i mjesečna potrošnja, zbog čega vam konkretne iznose nećemo savjetovati. Pojedine države imaju redovite objave predloženog proračuna za hranu, pa je tako u SAD-u aktualan savjet da osobe između 19 i 50 godina, koje žele biti štedljive, ne bi trebale trošiti više od 40 dolara tjedno.
Ako svaki nutricionist i dijetetičar sugeriraju jednu stvar, to je kupovina na veliko – osobito stvari poput riže i graha koji imaju vrlo dug rok trajanja. To ne znači da se morate opskrbiti velikim količinama visokoprerađene hrane s praznim kalorijama, poput čipsa, slatkiša, pakiranih peciva i krekera, nego cjelovitim žitaricama i tjesteninom, koje možete dugo koristiti.
Konzervirana hrana često dobiva negativne konotacije, a zapravo je jedino potrebno kombinirati je sa svježim namirnicama – i isprati iz vlastitoga soka prije korištenja. Tu se uključuju i konzervirana tunjevina, koju nemojte jesi više od jednom tjedno! I ne zaboravite da poznati brend, koji je skuplji, ne znači nužno i da je ukusniji i kvalitetniji. Odaberite stvari na akciji.
Možemo se kladiti da u hladnjaku i smočnici imate nekoliko namirnica koje vam se, eto, nikako ne uklapaju u određeni recept. A možda ste i tip osobe koji stalno vrti par istih recepata, pa onaj kukuruz ili grašak baš nikako ne dođu na red. Popišite namirnice koje imate, pogledajte kojih se stvari treba prvo riješiti i pretražujte recepte na temelju onoga što imate. Mogli biste se iznenaditi jednostavnošću i okusom jela!
Ovo zvuči naizgled jednostavno, no mnogi s nižim budžetom pribjegavaju prehrani iz pekarnice ili obližnjeg fast fooda. Iako se hrana za 25-30 kn može činiti odličnom idejom jer ćete uštedjeti na vremenu, pranju suđa i pospremanju, morate razmišljati dugoročno. Brza hrana uvijek je prva na listi koju treba izbjegavati. Ako ste tankog džepa, nema smisla ne iskoristiti rižu koja vas čeka na polici. Naravno, to vrijedi samo za osobe koje imaju mogućnost kuhanja – jasno, osobe koje imaju iznimno male proračune privremeno će morati pribjeći jeftinijim opcijama.
Ovaj će korak mnogi možda željeti izbjeći – no ako uspijete steći ovu naviku, promijenit će vam život. Ono što mnogi rade jest to da kupe sve svježe namirnice u nedjelju ujutro, pripreme obroke za tjedan dana i – samo ih vade iz hladnjaka ili škrinje. Osim što se tako štedi vrijeme, štedi se i novac jer se neće dogoditi da posegnete za tikvicom samo kako biste otkrili da je pljesniva.
Iz nekog razloga, smrznuto povrće dobiva lošu reputaciju, ali zapravo, zamrzavanje povrća može pomoći zadržati istu količinu hranjivih tvari kao i svježe namirnice, sve dok mu ne dopustite da predugo stoji u zamrzivaču. Određeno povrće i voće mogu izgubiti hranjive tvari ako se ne koriste u roku od godinu dana. “Zamrznuto povrće ili meso izvrsni su, zdravi obroci”, kaže Melanie Betz za Healthline, registrirana dijetetičarka. “Oni su obično jeftiniji od svježeg i pomoći će vam da smanjite bacanje hrane jer duže traju. Držite se obične smrznute hrane bez umaka ili brzih peciva.” Ako i dalje ne želite “riskirati”, napravite sami svoje smrznuto povrće – kupite tikvice ili mrkvu na akciji, operite, nasjeckajte i zamrznite.