Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Kada bi postojalo natjecanje za omiljenu hranu većine ljudi na svijetu, ne bi nas čudilo da tjestenina odnese pobjedu.
Tradicionalno se izrađuje od pšenice, ali sada postoji mnogo više vrsta tjestenine. Iako sušene tjestenine mogu trajati gotovo godinama, možda se pitate koliko dugo je moguće čuvati tjesteninu u hladnjaku nakon što je pripremite.
Baš poput ostalih kuhanih ili pečenih namirnica i ostataka hrane, i već pripremljenu tjesteninu treba čuvati u hladnjaku. To je zato što takva tjestenina sadrži vlagu koja će na kraju dovesti do razvoja plijesni, a hladnije temperature usporavaju postupak isteka roka njezinog trajanja.
Svježa domaća tjestenina: 4 – 5 dana
Svježa kupovna pšenična tjestenina: 1 – 3 dana
Kuhana pšenična tjestenina: 3 – 5 dana
Tjestenina na bazi leće, graha ili graška: 3 – 5 dana
Tjestenina bez glutena: 3 – 5 dana
Tortellini ili druge punjene tjestenine: 3 – 5 dana
Lazanje ili druga pripremljena tjestenina s umakom: 5 dana
Naravno, čak i ako je tjestenina bila u hladnjaku kraće od preporučenog vremena, prije konzumacije je potrebno uvjeriti se da nema znakova kvarenja.
Jedan od najvažnijih znakova koji upućuje na to da je tjestenina pred istekom roka trajanja je da je postala sluzava, što se obično događa prije nego što se pojavi vidljiva plijesan. Također, možete primijetiti da je počela mijenjati boju te da se pojavljuju sivkaste ili bjelkaste nijanse, a ponekad se osjeti i neugodan miris.
Možda ćete osjetiti simptome trovanja hranom u rasponu od blagih do teških, ovisno o tome što se nalazilo na tjestenini koju ste pojeli. Najčešći simptomi su gastrointestinalne prirode, poput uznemirenog želuca, proljeva i povraćanja, navodi Healthline.