Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni bjelančevine, zbog čega ju mikrobi lakše zagađuju. Za čudan okus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.
Naime, kako je voda bila izložena zraku, upila je nešto ugljičnog dioksida i djelić tog CO2 pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na zraku mijenja svoj kemijski sastav, donosi Discovery News. Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona te se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vrijednost vode, zbog čega ona mijenja okus.
Vrijedi li ostaviti vodu da odstoji preko noći u čaši nećete shvatiti olako i kada vas podsjetimo da je voda bila izložena bakterijama te da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine. To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tijekom noći nakupilo u njoj, razmislit ćemo dvaput oko toga hoćemo li je popiti.
IZVOR: zadovoljna.dnevnik.hr