Trik pomoću kojeg ćete kruh duže održati svježim
Mnogi se trude što je moguće duže održati kruh svježim i poslije toliko savjeta misle da su našli pravi recept za to. Vjerojatno i vi s ovim ciljem...
Ako želite na trenutak u svojoj kuhinji osjetiti miris tržnica Bliskog Istoka i da vam nepce miluje 101 okus, onda je falafel jelo za vas. Neobičnog izgleda i neočekivane teksture, ove aromatične bombice će vas osvojiti, a kuća će mirisati cijeli dan. Naravno, pod uvjetom da volite začinjenu hranu.
Sastojci: (Broj osoba:4)
Priprema:
Vrijeme pripreme:60 min Težina:Srednje zahtjevno
1. Slanutke očistiti i dobro oprati pod jakim mlazom vode. Staviti ih u duboku zdjelu i potopiti ih u hladnu vodu, tako da voda bude iznad slanutka za barem još 3 prsta. Ostaviti ih preko noći da nabubre, najbolje 12 sati ili više.
2. Kada su slanutci nabubrili, istresti vodu i dobro ih isprati nekoliko puta nalijevajući hladnu vodu u posudu. Zatim ih dobro procijediti. Ja sam koristila slanutke očišćene i sjeckane na polutice, zato ovako izgledaju!:)
3. Pravimo pastu od slanutaka. Slanutke sitniti u blenderu, mašini za mljevenje oraha, kave, i sl. Sitniti dok ne ispadne kremasta smjesa koja podsjeća na kuhanu palentu ili pire. Ako vam se čini presuho, dodati par kapi (4-5) vode, nikako više, i nastaviti sitniti.
4. Sada je vrijeme da napravimo zelenu pastu! U blender staviti nasjeckan svježi peršun, nasjeckan svježi korijander, nasjeckan (ili bolje – protisnut) bijeli luk, nasjeckan crveni luk, nasjeckanu chilli papričicu i dvije žlice paste od slanutaka. Sve dobro izmiksati, dok se ne dobije pasta.
5. Zelenu pastu ubaciti u pastu od slanutka i dobro izmiješati žličicom dok se ne ujednači.
*U ovoj fazi je moguće zalediti smjesu. Dakle, stavite je u kesicu za zamrzavanje, poravnate tako da se masa rasporedi u tanak sloj, umotate u još dvije kesice kako se ne bi upili mirisi iz frižidera i stavite u frižider. Može trajati 3 tjedna, koliko su meni rekli. Kada želite koristiti, izvadite iz frižidera i ostavite da se odmrzne, pa nastavite sa korakom 6.
6. U manju posudu pomiješati brašno, sodu bikarbonu, mljeveni kim, tucano sjeme korijandera, sol i papar. To dodati pasti od sllanutaka i zeleni, te dobro izmiješati dok se ne izjednači.
7. Malo pokvasiti prste, uzimati mali komad smjese i obikovati kuglice. Veličina treba biti tolika da bi kuglica mogla lijepo stati u čep od flaše. Redati kuglice na tanjur.
8. Ulje zagrijati u što manju šerpicu na srednje jakoj vatri. Razlog zašto koristimo malu šerpu je zato da bi dobili na dubini, a uštedjeli na ulju. Stavljati kuglice u ulje i pržiti ih oko 3 minute, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Kad ih tek spustite, ako se zalijepe za dno šerpe, odvojiti ih žlicom. Potrebno ih je miješati, kako bi se ispekle sa svih strana jednako.
9.Vaditi ih šupljikavom metalnom žlicom u tanjur na kome je papirnati ubrus.
Izvor: coolinarka.com