Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Tražite li nešo ukusno, posebno i nešto što nagoviješta proljeće, Matei s bloga Plant-based Full of Taste ima recept za vas.
“Cikla u ovom falafelu s ovom bojom nam definitivno nagovještava proljeće. Šarenilo na tanjuru i jednostavnost izrade sigurno je ono čemu se veselimo u proljetnim obrocima”, otkriva nam Matei, a mi se bacamo na posao!
(Pročitajte: Morate probati ovaj topli curry od cvjetače s rižom)
Sastojci (za 24 falafela):
250 g slanutka
500 g cikle
1 kg krumpira
500 g blitve
150 g krušnih mrvica
½ praška za pecivo
tahini pasta
maslinovo ulje
začini: sol, papar, curry, crvena paprika, peršin list, umak od soje
Priprema:
1. Ako koristite suhi slanutak, namočite ga preko noći s malo soda bikarbone, te ga ujutro prokuhajte i ocijedite. Ako koristite konzervirani, samo ga ocijedite i isperite pod vodom. Slanutak usitnite u sjeckalici s malo vode, dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Prebacite ga u veliku posudu. Krumpir ogulite, narežite na kockice i stavite ga kuhati.
2. Ciklu ogulite i naribajte je na sitan ribež te prebacite u veliku posudu. Dodajte sitno nasjeckani peršin, krušne mrvice, prašak za pecivo, žlicu tahini paste, 4 žlice maslinovog ulja, te po žličicu curryja, crvene paprike i soli, zatim dvije žlice umaka od soje i pola žličice papra. Rukom povežite sve sastojke dok ne dobijete kompaktnu smjesu i ostavite u hladnjaku pola sata.
3. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Od smjese za falafele oblikujte kuglice veličine golf loptice i poslažite na papir za pečenje. Pecite ih 35 minuta, a na pola vremena ih okrenite kako bi se jednako ispekli.
4. Blitvu isperite pod vodom, te ju kuhajte do 10 minuta. Ocijedite je i pomiješajte je s malo maslinovog ulja, soli i papra i dodajte kuhani krumpir.