Faširanci na krumpiru

by | 21 svibnja, 2013

Sastojci:

  • 500 g mljevene junetine
  • 1 glavica luka
  • 20 g parmezana
  • 200 g šampinjona
  • 1 kg krumpira
  • 4 dl vrhnja za kuhanje
  • 2 veće rajčice
  • 120 g listova slanine
  • 150 g sira
  • 1/2 žličice mljevene paprike
  • 4 žlice krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • 2 češnja češnjaka
  • mješavina začina, papar

Priprema:

1. Krumpir oguliti, narezati na ploške i začiniti po želji.
2. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju rasporediti krumpir. Preliti ga mješavinom vrhnja i parmezana i peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC. Dok se krumpir peče, pripremiti faširance.
3. Luk i šampinjone narezati na kockice i popržiti na malo ulja da povrće omekša a višak tekućine ispari.
4. Posebno pomiješati mljeveno meso, sitno sjeckani češnjak, mrvice, jaje, mljevenu papriku i začine po želji. Zatim dodati pirjano povrće i dobro izmiješati kako bi se dobila kompaktna smjesa pogodna za oblikovanje.
5. Od pripremljene smjese nauljenim rukama oblikovati faširance. Svaki faširanac obaviti listom slanine i pričvrstiti čačkalicom. Zatim ih popeći na vrućem ulju da porumene.
6. Kada je krumpir napola pečen, izvaditi ga iz pećnice i poslagati na njega faširance. Prekriti ih ploškama rajčice te vratiti u pećnicu i nastaviti s pečenjem dok svi sastojci ne omekšaju. Pred kraj pečenja posipati s malo ribanog sira i vratiti da se zapeče.

Izvor: Dobra hrana