Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Naš mozak bolje funkcionira kad konzumiramo visokokaloričnu hranu, čak i onda kad ona ima gori okus od manje kaloričnih zamjena, kako tvrdi novo istraživanje.
Znanstvenici sa Sveučilišta Yale otkrili su da hrana bogata kalorijama izaziva bolje reakcije u mozgu. Oni su otkrili da postoje dva različita moždana kruga koja se aktiviraju dok ljudi jedu. Jedan od krugova odnosi se na fluktuacije razine šećera u krvi, dok drugi reagira na osnovi toga sviđa li nam se ili ne okus hrane.
“Mozgu je zapravo jedino stalo do kalorija”, izjavila je Dana Small, psihologinja s Yalea.
Tim istraživača zamolio je grupu volontera da isprobaju nekoliko vrsta pića različitih okusa, od kojih su neki sadržavali kalorije, a drugi su bili bez kalorija.
Nakon tri tjedna otkrili su da je grupa koja je konzumirala kalorična pića bila puno zadovoljnija njihovim okusom zbog visokog udio šećera u njihovoj krvi. Znanstvenici napominju da ispitanici nisu znali kako su u njihova pića dodane kalorije.
Ista stvar događa se i s hranom.
Foto: Unsplash