Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Vjerojatno ste već više puta čuli da vam je netko rekao: “Ono si što jedeš”, ali nova studija sugerira da ono što jedete također ima veze s tim tko ste, i to genetski gledano.
Prihod, društveni status, geografski položaj i kultura određuju vrstu i kvalitetu hrane koju ljudi jedu, ali geni bi također mogli imati veliku ulogu u tome, kako je pokazalo novo istraživanje.
Istraživači su identificirali gotovo 500 gena za koje se čini da izravno utječu na to što netko jede. Ovi bi uvidi mogli pomoći u poboljšanju personalizirane prehrane za poboljšanje zdravlja ili prevenciju bolesti, kako se tvrdi.
“Neki geni koje smo identificirali povezani su sa senzornim putovima – uključujući one za okus, miris i teksturu – i također mogu povećati reakciju nagrađivanja u mozgu”, rekla je voditeljica istraživačkog tima Joanne Cole.
“Budući da neki od ovih gena mogu imati jasne putove prema tome hoće li netko voljeti hranu ili ne, potencijalno bi se mogli koristiti za stvaranje senzornih genetskih profila za fino podešavanje prehrambenih preporuka osobe na temelju hrane koju voli jesti”, dodala je Cole u priopćenju za javnost Američkog društva za prehranu.
Za studiju su istraživači koristili podatke iz britanske Biobanke, koja ima podatke prikupljene od strane 500 000 ljudi, kako bi proveli studiju povezanosti fenomena. To im je omogućilo da identificiraju gene koji su jače povezani s prehranom nego s bilo kojim čimbenikom zdravlja ili načina života.
Pročitajte: Ovo je šest najhidratantnijih vrsta ljetnog voća s visokim udjelom vode
Može biti izazovno identificirati gene povezane s prehranom. Ono što ljudi jedu također uključuje druge čimbenike, uključujući prihod, tjelesnu težinu i visok kolesterol, prema autorima studije.
Istraživači su primijenili računalne metode kako bi otkrili izravne učinke genetskih varijanti koje utječu na prehranu osim neizravnih učinaka, kao što je osoba koja ima dijabetes zbog genetskih razloga i stoga jede manje šećera zbog tog stanja.
Detaljni genetski, zdravstveni i socioekonomski podaci britanske Biobanke omogućili su istražiteljima da testiraju pojedinačne genetske varijante na povezanost s tisućama osobina. Zatim bi mogli eliminirati neizravne varijante gena jače povezane sa stanjima kao što je dijabetes.
Autori studije pronašli su oko 300 gena koji su izravno povezani s konzumiranjem određene hrane. Također su uočili gotovo 200 gena povezanih s prehrambenim obrascima koji grupiraju različite namirnice, poput ukupnog unosa ribe ili konzumacije voća, a piše medicalxpress.com.
“Studija je pokazala da prehrambeni obrasci imaju više neizravnih genetskih učinaka, što znači da su povezani s mnogim drugim čimbenicima”, rekla je voditeljica tima Cole.
Ovo pokazuje koliko je važno ne proučavati prehrambene obrasce u vakuumu jer utjecaj prehrambenih obrazaca na ljudsko zdravlje može biti potpuno posredovan ili poremećen drugim čimbenicima.
Pročitajte: Ova vrsta prehrane jedna je od najboljih za zdravlje srca, potvrdila je studija
Foto: Pexels, Ablozhka; Jacob Ammentorp Lund iStock/Getty Images Plus via Getty Images