Sušeni jogurt novi je foodie trend. O čemu je riječ i je li uopće zdrav?
U vremenu kad je mnogima prioritet zdrav život, čini nam se da se svakih nekoliko tjedana na društvenim mrežama "rodi" neki novi foodie trend koji ...
Božićni blagdani donose nam poseban ugođaj pa ni ne čudi što se prosinac naziva najljepšim mjesecom u godini. Uz predivno okićene ulice, trgove i domove, božićne glazbe koja nas prati na svakom koraku, nezaobilazan dio su kuhano vino i zimski začini, koji prožimaju mirisom i okusom. Kako se nudi bogata gastronomska ponuda na adventskim kućicama, tako želimo da se i na našem stolu nađe koji keks, kolač ili medenjak.
Kad bismo birali najbožićniju poslasticu zasigurno bi se prvo sjetili gingerbread keksa. Osim što sve miriši na cimet, đumbir i muškatni oraščić preslatkog su izgleda. Gingerbread keksi zahtijevaju tek nekoliko sastojaka, a vi ih možete pripremiti u klasičnoj, fit ili veganskoj verziji.
Ako ste više od klasike i ne volite eksperimentirati, slijedite ovaj recept za klasične gingerbread kekse. Sve već imate kod kuće, a svakako provjerite imate li izrezivače u obliku ovih čovječuljaka.
Sastojci:
300 g glatkog brašna
100 g maslaca sobne temperature
100 g meda
100 g smeđeg šećera
1 jaje
1 žličica cimeta
1 žličica đumbira u prahu
1/4 žličice muškatnog oraščića
1 žličica sode bikarbone
prstohvat soli
Za početak vam treba jedna zdjela u kojoj ćete pomiješati većinu suhih sastojaka: glatko brašno, sol, cimet, muškatni oraščić, sodu bikarbonu, đumbir u prahu. Potom u drugu zdjelu dodajte maslac i smeđi šećer te izmiksajte u kremastu smjesu, a zatim umiješajte i med. Nakon toga, suhe sastojke iz prve zdjele postupno dodajte u smjesu od maslaca, meda i šećera. Nakon toga miješajte sastojke dok ne dobijete glatku kuglu od tijesta. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na barem sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Nakon što se tijesto ohladilo, izvadite ga iz hladnjaka i razvaljajte do debljine oko pola centimetra. Izrezivačima izrežite tijesto u gingerbread oblike, a potom svaki stavite na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite ih u pećnici deset minuta. Ako ih poželite dekorirati jestivim bojama, pustite da se ohlade prije dekoracije.
Prije nego što pomislite da ove gingerbread keksiće u fit verziji možete jesti neograničeno, moramo vas upozoriti na to da nemaju manje kalorija u odnosu na klasične. Ako se pitate zašto biste onda radili fit verziju, evo objašnjenja. Tijekom blagdana lako možemo skliznuti u prejedanje, posebice kad nas puno jednostavnih ugljikohidrata poput bijelog brašna i šećera tjeraju da stalno nešto grickamo. Kad radimo recepte s nutritivno bogatim sastojcima, ipak ćemo unijeti i više vlakana, vitamina, minerala. To znači da ćemo biti brže siti, nećemo imati stalne cravingse, odnosno žudnju za hranom. Ako se inače ne možete zaustaviti na razumnim količinama slatkiša i kolača, razmislite o ovakvim receptima.
Sastojci:
150 g zobenog brašna
50 g bademovog brašna
50 g otopljenog kokosovog ulja
50 g meda
1 jaje
1 žličica cimeta
1 žličica đumbira u prahu
pola žličice praška za pecivo
prstohvat soli
U zdjeli pomiješajte zobeno i bademovo brašno s cimetom, đumbirom, soli i praškom za pecivo. U zasebnoj zdjeli pomiješajte jaja, med i kokosovo ulje. Pomiješajte suhe i mokre sastojke te oblikujte tijesto. Zamotajte kuglu tijesta u prozirnu foliju i ostavite hladiti u hladnjaku barem pola sata. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 °C. Razvaljajte tijesto do debljine pola centimetra te gingerbread izrezivačima izrežite tijesto. Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje i s malim razmacima posložite na njega izrezano tijesto. Pecite između osam i deset minuta, a prije ukrašavanja pustite kekse da se ohlade.
Ako želite karamelizirani okus fit gingerbread keksa, tajna je u šećeru kokosovog cvijeta. Dodajte 30 grama ovog šećera u smjesu kako biste poboljšali teksturu, a ako dodate 50 grama šećera kokosovog cvijeta, očekujte aromu karamele.
Ako ste vegan ili ne podnosite životinjske sastojke poput maslaca, ništa manje ukusni neće biti gingerbread keksi u veganskoj verziji. Na tragu prethodnog recepta, odlučujemo se dodati kvalitetne sastojke. Gingerbread keksi savršeno će ići uz popodnevnu čajanku ili topli kakao s narančom i cimetom.
Sastojci:
150 g bademovog brašna
100 g pirovog brašna
50 g šećera kokosovog cvijeta
50 g melase
60 g otopljenog kokosovog ulja
2 žlice chia sjemenki potopljene u 6 žlica vode
1 žličica cimeta
1 žličica đumbira u prahu
pola žličice praška za pecivo
prstohvat soli
Kako u ovom receptu ne koristimo jaje, potrebno je napraviti ono vegansko. Potopite dvije žlice chia sjemenki u šest žlica vode i ostavite da odstoji barem deset minuta kako bi chia sjemenke naprave gelastu teksturu. Za to vrijeme stignete u zdjeli pomiješati suhe sastojke: bademovo i pirovo brašno, cimet, đumbir, sol i prašak za pecivo i šećer kokosovog cvijeta. U drugoj zdjeli pomiješajte kokosovo ulje, melasu i nabubrene chia sjemenke. Postupno dodajte mokre sastojke suhima uz miješanje. Ako je tijesto presuho, slobodno dodajte žlicu-dvije biljnog napitka po izboru. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju, a potom ga ostavite na hlađenju u hladnjaku barem sat vremena. Nakon što se tijesto ohladilo, zagrijte pećnicu na 175 °C, a pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Razvaljajte tijesto do pola centimetra debljine, a potom izrežite gingerbread oblike. Pecite kekse 10-12 minuta. Kad su pečeni, nemojte misliti da ste pogriješili jer su keksi još mekani pa ih pustite da se ohlade i stvrdnut će se. Nakon toga ih ukrasite po želji, primjerice, umočite ih u otopljenu tamnu čokoladu.
Foto: Unsplash, Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Teško je sažeti njezino cjelokupno radno iskustvo i dosadašnje projekte, no nakon jednog pogleda na Zrinkin životopis, pitanje koje ostaje lebdjeti u mislima jest: “Kako je to sve stigla?”. Zrinka je svoje novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe potvrde i diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.