Kad nas glava zaboli, obično pribjegavamo istom postupku: pijemo analgetik, a ako smo kod kuće i imamo malo vremena, pokušat ćemo i odrijemati u zamračenoj prostoriji. Umjesto prečeste primjene analgetika, bolje je pokušati s prirodnim načinima liječenja, a ove namirnice mogu pomoći.
Pečeni krumpir
Naš omiljeni prilog uz glavno jelo može pomoći i ublažiti glavobolju, osobito ako ima veze s konzumacijom alkohola prethodnog dana. “Kako je alkohol diuretik, on izaziva ne samo dehidriranost već i gubitak kalija”, objašnjava dijetetičarka dr. Erin Palinski. “Hrana bogata kalijem može olakšati glavobolju od mamurluka”, kaže ona, a pečeni krumpir – pazite, s ljuskom! – je jedan od najimpresivnijih izvora kalija: čak 721 mg, u usporedbi s inače popularnom bananom koja ima 467 mg.
Lubenica
Najčešći uzrok glavobolje je dehidriranost, čak i ako nije povezana s mamurlukom, tvrdi nutricionistkinja Stela Metovas. Zato vrijedi pokušati s bogatom kombinacijom voća i povrća koja sadrži esencijalne minerale kao što je magnezij, jer tako možemo čak i prevenirati glavobolju. Odličan koktel je sljedeći: 200 g lubenice, malo leda, pola žličice meda i malo naribanog đumbira!
Sezam
Sitne sjemenke sezama su, zapravo, prava nutricionistička mini bomba. “Sezam je bogat vitaminom E”, objašnjava dr. Palinski, te pomaže uravnotežiti razinu estrogena i smiriti migrenu tijekom menstruacije. Zato svaku vašu salatu, prženo jelo, pa čak i juhu, posipajte s malo sezama. Bolje je od aspirina.