Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Određene gljive imaju antioksidativna svojstva, ali i učinak na mentalno zdravlje
Iako ih mnogi često konzumiraju zbog njihovog posebnog umami okusa, u nutricionističkom se svijetu često piše i o njihovim zdravstvenim prednostima. Odlična su zamjena za mesa, imaju malen utjecaj na okoliš te su određene bogate antioksidativnim svojstvima koji podržavaju snažan odgovor imunološkog sustava na upale, infekcije i abnormalni rast stanica.
A sada se o njima govori i kao odličnim suputnicama u borbi protiv simptoma depresije. Naravno, ne mogu nikako biti potpuna zamjena za terapiju i konzultacije sa specijalistom, no dodatak gljiva, sudeći prema studiji koju je provela skupina istraživača s Penn State College of Medicine i uzela podatke iz Nacionalne ankete o zdravlju i prehrani, gljive bi mogle pomoći u smanjenju simptoma.
Pročitajte više: Postoji nekoliko razloga zašto je dobro redovito jesti gljive
Prikupljeno je podataka više od 24 000 odraslih osoba u SAD-u u periodu 2005. do 2016. godine i procijenjeno je da sudionici koji su često konzumirali gljive imaju niže prijavljene razine depresije. Istraživači su otkrili kako su sudionici koji su izjavili da su jeli umjerene do visoke razine gljiva tijekom dva dana imali niže izglede za depresiju u usporedbi s onima koji su jeli male ili nikakve količine gljiva.
Njihova su otkrića potvrdila hipotezu da ljudi koji jedu gljive imaju manji rizik od depresije zbog visoke razine vitamina B-12, antioksidansa i protuupalnih komponenti. “Gljive su najveći prehrambeni izvor aminokiseline ergotionein – protuupalnog sredstva koje ljudi ne mogu sintetizirati”, rekao je glavni istraživač Djibril Ba. Upala je povezana s depresijom, kao i nizom drugih kroničnih bolesti. Nadovezujući se na prijašnja mala klinička ispitivanja koja su pokazala smanjenje depresije i anksioznosti među redovitim konzumentima gljiva, istraživanje je vrlo obećavajuće za one koji traže prehrambena rješenja za prevenciju i liječenje poremećaja raspoloženja.
Pročitajte više: 5 dnevnih navika koje pogoršavaju anksioznost
Amy Shapiro, nutricionistkinja i osnivačica Real Nutritiona, kaže da su nalazi studije ohrabrujući, ali da je potrebno više istraživanja kako bi se dalje proučavale potencijalne dobrobiti za raspoloženje konzumiranja gljiva. Ona napominje da ova studija koristi prisjećanje hrane kao svoju istraživačku metodu, koja od sudionika traži da se u detalje prisjete hrane koju su konzumirali.
Naime, to nije uvijek točan način za dobivanje pojedinosti o nečijoj potrošnji jer često precjenjujemo ili podcjenjujemo količine onoga što konzumiramo. Osim toga, studija ne spominje koje su vrste gljiva sudionici konzumirali. Svaka vrsta gljiva ima različite nutritivne prednosti, tako da će ovo saznanje biti odlično za dodatne studije, no nikako se ne može uzeti kao gotova stvar kad je o mentalnome zdravlju riječ, a čak i da se pokaže kao vrlo učinkovito na još desetak studija, uvijek se prednost daje psihološkoj terapiji kad je o depresiji i anksioznosti riječ.
Foto: iStock/Getty Images Plus