Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Grmolika biljka goji raste na obroncima Himalaja, na Tibetu, u Mongoliji i Kini, a njezini slatki crvenkasti plodovi privukli su pažnju znanstvenika kada su uočili da ih jedu vukovi. I dok divlje životinje slijede svoj instinkt, narodi Dalekog istoka odlično poznaju svojstva goji bobica i nazivaju ih ”bobice sreće”, jer donose zdravlje i dobro raspoloženje.
Postoje mnoge kineske legende o ovoj biljci, a većina njih odnosi se na sposobnost goji bobica da produlje život i uspore proces starenja.
Goji bobice sadrže 19 aminokiselina, među kojima je i osam onih koje su ključne za rast i razvoj, obiluje mineralima, prije svega cinkom, kalcijem, selenom i fosforom. Ovo je jedina biljna vrsta koja sadrži germanij, mineral koji se pokazao vrlo uspješnim u borbi protiv raka, bogat je vitaminima, osobito B1, B2, B6, neophodnima za pretvaranje hrane u energiju.
Odličan je izvor esencijalnih masnih kiselina, linolne i omega-6, koje sudjeluju u proizvodnji hormona i osiguravaju nesmetano funkcioniranje mozga i živčanog sustava. Crvene bobice sadrže beta-sitosterol koji smanjuje razinu kolesterola u krvi, zbog čega je ovo voće idealno i kao prevencija ateroskleroze.
Goji ublažavaju nuspojave radioterapije i kemoterapije, usporavaju razvoj komplikacija dijabetesa, štite jetru, bubrege i mokraćni sustav, pospješuju proizvodnju spermatozoida.
Znanstvena istraživanja pokazala su da povećava razinu testosterona u krvi, jačajući libido i kod muškaraca i kod žena. Za dobro zdravlje i raspoloženje dovoljno je pojesti četiri do pet plodova dnevno.
Idealne za dijete
Bobice goji imaju vrlo nizak glikemijski indeks (sporo se pretvaraju u šećer) i daju dugotrajan osjećaj sitosti, tako da osoba ne osjeća potrebu nešto pojesti između obroka. Novija istraživanja pokazala su da aktivne tvari iz goji bobica pomažu u održavanju mišića, što je osobito važno kada se reducira prehrana s ciljem da se skine višak kilograma.
Aromatični dodatak jelu
Goji bobice mogu se konzumirati svježe, sušene, u obliku soka ili čaja od suhih plodova ili kao dodatak napicima i jelima. Suhe bobice su ukusan i aromatičan dodatak osvježavajućim juhama, jelima sa svinjetinom, piletinom, rižom i povrćem, ali i vinu, pivu, kolačima, sladoledu, slatkišima, kruhu.
Od njih se pripremaju ukusni džemovi, marmelada, jogurt i umaci, a koriste se i kao začin.
Izvor: Life Content
Foto: Thinkstock