Postoje mjesta i ljudi koji vas istog trenutka dodirnu nekim posebnim šarmom. Vinari iz Goriških brda u Sloveniji natjerat će vas da zavolite njihova vina prethodno vas fascinirajući svojom marljivošću i posvećenosti tradiciji na koju su posebno ponosni.
Cijeli ovaj kraj odiše jednim nevjerojatnim spojem netaknute prirode, prirodnim znamenitostima, brižljivo njegovanom arhitekturom te poljoprivrednom agrikulturom od koje prednjači vinogradarstvo i voćarstvo.
Ljudi su iznimno ljubazni, prijazni i susretljivi, iznimno gostoljubivi prema gostima, a cijeli kraj je jedan odiše jednim kolektivnim duhom gdje se uopće ne osjeća ljubomora prema susjedima vinarima, a ima ih više stotina jer svi dišu kao jedno, kao da imaju isti cilj,a to je promocija tradicije i unapređenje vina i vinarske regije.
Grad Dobrovo je gospodarsko središte Goriških brda koja se protežu na 1800 hektara površine, a nalaze se na krajnjem zapadu Slovenije na samoj granici sa susjednom Italijom omeđen rijekama Sočom na jugozapadu i Idrijom na sjeverozapadu. Brda su područje laporastog sastava tla teresaste konfiguracije terena idealne za uzgoj vinove loze savršenih klimatskih pogodnosti gdje ima puno sunčanih dana, čak i zimi gdje gotovo da i nema snijega. Osim vina i vinogradarstva, Brda su poznata i po voćarstvu, naročito po uspjevanju trešanja i bresaka, a nije rijetkost vidjeti i masline i smokve- tipičan mediteranski kraj od kojeg je more udaljeno svega 20-tak kilometara. Brda su doživjela nakon 2.svj.rata veliki u obrat u vinogradarstvu kad počinju seoska domaćinstva svoju proizvodnju vina prenoseći tradiciju s koljena na koljeno, a zadnjih 10-tak godina seoska gospodarstva počinju novu ekspanziju i probitak na svjetske izložbe vina dobivajući posebna priznanja i certifikate za kakvoću i kvalitetu, povezujući se sa distributerima vodećim u toj branši po cijelom svijetu tako da nije rijetkost naći u najskupljim restoranima svijeta butelje i iz ovog kraja.
Teško je nabrojiti nekoga tko iskače iz ponude, ali obilaskom podruma, razgovorom sa domaćinima i degustacijom biranih vina i sorti moglo bi se istaknuti da prednjače vinari Marjan Simčić, Aleš Kristančić-Movia, Borut Kocijančić sa etiketom Zanut, vinarija Štekar, pjenušci sa imanja Bjana i drugi…Autohtono bijelo vino iz ovog kraja je Rebula koje ima više vrsta. Sorta rebula je ponos Goriških brda, a ime je dobilo po trenutku punjenja u bocu.Pune ga na Uskrs jer je tada puni mjesec. Grožđe ne prešaju, a bobice skidaju s peteljki i cijele stavljaju u bačve. U svakoj bobici je drugačiji sok, a iz svake će izaći dobro vino, pričaju svoju tajnu proizvođači rebule. Od ostalih bijelih vina tu su Tokaj, Pinot, sivi Pinot. Chardonnay, Sauvignon, a od crvenih vina Merlot, Cabernet.
Svaki vinar sa svojim vinima priča svoju priču i upravo je taj osobni pečat svakog vinara kojeg je utkao u taj nektar bogova te njihovi podrumi koji su otvoreni svim dobronamjernicima nešto što je jedinstveno u Sloveniji, ovoj regiji, ali i u svijetu. Uz degustaciju vina, svaki dobronamjeran vinar će pričati povijest proizvodnje vina koja se prenosi s generacije na generaciju u obitelji, a prije svake kapljice počastit će Vas i biranim zalogajima koji su posebno birani i preporučani za nepce prije svakog otvaranja nove butelje i degustacije.
Osim vina, posebnu draž ovih krajeva daju i dvorci koji su turistički valorizirani, od kojih svakako treba posjetiti Gredič koji su u svom podrumu također ima bogatu paletu vina mnogih etiketa gdje će i najzahtjevniji vinoljupci naći nešto za svoje nepce, a mnogi gosti naći će bez problema i smještaj u privatnim sobama i apartmanima posebno namjenjenih turistima i njihovim potrebama.
Gradić Šmartno je samo po sebi kulturni spomenik jer je okružen srednjovjekovnim zidinama,a do danas je sačuvalo elemente starog mediteranskog tipa grada izgrađenog na ostacima rimske utvrde.
Na brdu su posebno uređene i biciklističke trase, a na samome vrhu nalaze se bivše vojne katakombe ukopane u zemlji, muzej sa ostacima iz 2. svj.rata, te jedinstven pogled na rijeku Soču. U svakom slučaju vrijedi posjetiti i doživjeti. Mi smo puna tri dana bili dio ove lijepe vinske priče što svakako preporučamo i drugima. Živjeli!