Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Ukusna, zdrava i zasitna granola odlično će se uklopiti u vaš jelovnik
Ako volite slatko i grickati, a često kupujete granolu, ozbiljno razmislite o tome da je radite sami. Osim što je nevjerojatno ukusno, znate i točno što stavljate u nju – oni kupovni često znaju biti prepuni šećera, s nedovoljno, primjerice, lješnjaka i zobenih pahuljica.
Ovaj recept za granolu također je daleko zdravija opcija za granolu jer je napravljena od cjelovitih žitarica, nerafiniranog ulja i prirodno zaslađena. Pročitajte više: 8 nezdravih namirnica koje konzumiramo gotovo svakodnevno
Kako biste imali dobre komade granole koja se ne raspada, zob mora biti malo nabijena na papiru za pečenje, no ne previše kako se ne bi neravnomjerno zapeklo. I nemojte je peći predugo – tek kad postane lagano zlatna na vrhu! Na kraju, pustite da se granola potpuno ohladi prije nego što je razdvojite. Ovaj recept je za osam šalica granole, pa svakako prilagodite isti svojim potrebama – i nemojte zaboraviti, može biti u hladnjaku do dva tjedna!
4 šalice zobenih pahuljica
1 i 1/2 šalica krupno usitnjenih orašastih plodova (orasi, lješnjaci, bademi… po želji)
1 žličica soli
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/2 šalice otopljenog kokosovog ulja
1/2 šalice meda ili javorovog sirupa
1 čakjna žličica ekstrakta vanilije (po želji)
Foto: Unsplash