Volite slatko za doručak ili nakon treninga? Ovaj recept za granolu je za vas

Ukusna, zdrava i zasitna granola odlično će se uklopiti u vaš jelovnik

by | 5 ožujka, 2022
Granola recept

Ako volite slatko i grickati, a često kupujete granolu, ozbiljno razmislite o tome da je radite sami. Osim što je nevjerojatno ukusno, znate i točno što stavljate u nju – oni kupovni često znaju biti prepuni šećera, s nedovoljno, primjerice, lješnjaka i zobenih pahuljica.

Ovaj recept za granolu također je daleko zdravija opcija za granolu jer je napravljena od cjelovitih žitarica, nerafiniranog ulja i prirodno zaslađena. Pročitajte više: 8 nezdravih namirnica koje konzumiramo gotovo svakodnevno

Kako biste imali dobre komade granole koja se ne raspada, zob mora biti malo nabijena na papiru za pečenje, no ne previše kako se ne bi neravnomjerno zapeklo. I nemojte je peći predugo – tek kad postane lagano zlatna na vrhu! Na kraju, pustite da se granola potpuno ohladi prije nego što je razdvojite. Ovaj recept je za osam šalica granole, pa svakako prilagodite isti svojim potrebama – i nemojte zaboraviti, može biti u hladnjaku do dva tjedna!

granola recept

Recept:

4 šalice zobenih pahuljica

1 i 1/2 šalica krupno usitnjenih orašastih plodova (orasi, lješnjaci, bademi… po želji)

1 žličica soli

1/2 žličice mljevenog cimeta

1/2 šalice otopljenog kokosovog ulja

1/2 šalice meda ili javorovog sirupa

1 čakjna žličica ekstrakta vanilije (po želji)

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 150 °C. Lim za pečenje oblžite papirom za pečenje. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte zob, orašaste plodove, sol i cimet. Promiješajte zato da se spoji.
  2. Ulijte ulje, javorov sirup i/ili med i vaniliju. Dobro miješajte dok se svaka zob i orah lagano ne oblože. Ulijte granolu na pripremljeni pleh i velikom žlicom je rasporedite u ravnomjeran sloj.
  3. Pecite dok ne porumeni, oko 15 do 20 minuta, s time da nakon deset minuta izvadite sve i promiješajte te ponovno stisnite kako bi se sve lijepo pomiješalo i bilo hrskavo.
  4. Pustite da se granola potpuno ohladi, najmanje 45 minuta. Nakon što je razbijete rukama na komade, stavite je u hermetičku posudu na sobnoj temperaturi do dva tjedna, ili u zamrzivaču do tri mjeseca.

Foto: Unsplash