Gratinirana riba

by | 24 studenoga, 2013

Sastojci:

  • 500 g fileta soma
  • 300 g očišćenih račića
  • 100 g maslaca
  • 4 dl mlijeka
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • 100 g sira
  • ribana korica jednog limuna
  • 500 g bijelog krumpira
  • 150 g brašna + dvije žlice
  • 5 jaja, ulje
  • mješavina začina

Priprema:
1. Filete soma narezati na krupnije komade i začiniti po želji.
2. Posebno umutiti tri jaja. Filete uvaljati u brašno, potom u umućena jaja i peći ih na vrućem ulju dok ne porumene.
3. Pripremiti umak s račićima: u manjoj posudi otopiti 50 g maslaca, dodati 2 žlice brašna i kratko popržiti. Zatim doliti mješavinu mlijeka i vrhnja pa dobro izmiješati. Kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne. Zatim dodati račiće i začine po želji pa kuhati još 3 min. U gotov umak dodati ribani sir i koru limuna te promiješati.
4. Krumpir oguliti i narezati na kocke, a potom ga skuhati u slanoj vodi. Protisnuti krumpir te u njega dodati preostali maslac, 1 dl mlijeka i 2 jaja, začiniti po želji i dobro izmiješati.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati pohanu ribu. Preliti je umakom od račića. Pire krumpir staviti u slastičarskiu špricu pa pomoću nje preko umaka nanijeti sloj krumpira. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept