Gratinirani račići

by | 17 siječnja, 2014

Sastojci:

  • 350 g očišćenih račića
  • 1 glavica luka
  • 200 g šampinjona
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • 150 g riže
  • sol

Za umak:

  • 1 jaje
  • 3 dl mlijeka
  • 2 žlice brašna
  • 40 g maslaca
  • 20 g parmezana

Priprema:
1. Rižu skuhati u slanoj vodi, a zatim ju ocijediti.
2. Luk očistiti i nasjeckati na kockice, a šampinjone na listove.
3. Na malo ulja popržiti luk, a zatim dodati šampinjone i račiće, te i njih kratko popržiti. Zatim dodati vrhnje za kuhanje i začine po želji, te kratko prokuhati. Na kraju dodati kuhanu rižu i promiješati.
4. Posebno pripremiti umak. U manjoj posudi otopiti maslac, pa dodati brašno i kratko popržiti. Postepeno dolijevati mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati parmezan i začine po želji, te promiješati i skinuti sa štednjaka. Na kraju dodati umućeno jaje.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju staviti pripremljeni rižoto. Preliti ga umakom, a odozgo posuti naribanim sirom.
6. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 oC dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept