Gratinirani tortelini

by | 25 ožujka, 2013

Sastojci:

  • 500 g tortelina sa sirom
  • 500 g mljevene junetine
  • 1 glavica luka
  • 100 g mariniranih šampinjona
  • 100 g kečapa
  • 5 dl mlijeka
  • 60 g maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 3 trokuta topljenog sira
  • 250 g sira za ribanje
  • 4 žlice ulja
  • mješavina začina, sol

Priprema:

1. Torteline skuhati u slanoj vodi pa ih procijediti od viška tekućine.
2. Luk sitno narezati i popržiti na malo ulja. Zatim dodati mljeveno meso i pirjati uz povremeno dolijevanje vode dok meso ne omekša, a višak tekućine ne ispari.
3. Pred kraj pirjanja dodati narezane marinirane šampinjone, kečap, začine po želji i promiješati.
4. Posebno u manjoj posudi otopiti maslac, te dodati brašno i kratko popržiti. Postepeno dolijevati mlijeko i miješati kako bi se dobio rjeđi umak.
5. U bešamel umak dodati topljeni sir, začine po želji i promiješati.
6. U nauljenu vatrostalnu posudu dodati polovinu tortelina, preliti ih s malo bešamela i dodati nadjev od mljevenog mesa. Preko mesa posipati polovinu ribanog sira i staviti preostale torteline. Preliti ostatkom bešamel umaka i posipati drugom polovinom sira.
7. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana