Grilaž torta

by | 8 veljače, 2013

Za kore:

  • 12 bjelanjaka
  • 12 žlica šećera
  • 300 g mljevenih oraha
  • 3 žlice brašna

Za kremu I:

  • 10 žumanjaka
  • 10 žlica šećera
  • 125 g margarina
  • 100 g čokolade

Za kremu II:

  • 2 žumanjka
  • 2 žlice šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 2 žlice gustina
  • 3 dl mlijeka
  • 125 g margarina

Za grilaž:

  • 150 g šećera
  • 100 g lješnjaka
  • ulje

Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 4 bjelanjka u čvrst snijeg pa postepeno dodavati 4 žlice šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati žlicu brašna, 100 g mljevenih oraha i promiješati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i u njega uliti pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC 20 minuta. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.

Krema I:
1. Pomiješati žumanjke i šećer te kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne dobije gusta kremasata smjesa.
2. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano miješanje je otopiti.
3. U ohlađenu smjesu dodati omekšani margarin i umutiti mikserom.

Krema II:
1. U manju posudu uliti 2 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, žumanjke, gustin i vanilin šećer te staviti u proključalo mlijeko. Nastaviti s kuhanjem uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati omekšani margarin i umutiti mikserom.
4. Na kraju pomiješati kremu I i kremu II i dobro ih izmiješati.

Grilaž:
1. Na umjerenoj temperaturi otopiti šećer pa dodati lješnjake i promiješati.
2. Pripremljenu smjesu preliti u nauljeni pleh i ostaviti da se ohladi. Potom je izlomiti i samljeti u multipraktiku.

Završni postupak:
1. Pripremljenu kremu pomiješati s grilažom i dobro izmiješati.
2. Kore premazati kremom i naslagati jednu na drugu.
3. Preostalom kremom premazati i bočne stranice torte te je ukrasiti grilažom.

Izvor: Dobra hrana