Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Za kore:
Za kremu I:
Za kremu II:
Za grilaž:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 4 bjelanjka u čvrst snijeg pa postepeno dodavati 4 žlice šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati žlicu brašna, 100 g mljevenih oraha i promiješati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i u njega uliti pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC 20 minuta. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.
Krema I:
1. Pomiješati žumanjke i šećer te kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne dobije gusta kremasata smjesa.
2. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano miješanje je otopiti.
3. U ohlađenu smjesu dodati omekšani margarin i umutiti mikserom.
Krema II:
1. U manju posudu uliti 2 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, žumanjke, gustin i vanilin šećer te staviti u proključalo mlijeko. Nastaviti s kuhanjem uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati omekšani margarin i umutiti mikserom.
4. Na kraju pomiješati kremu I i kremu II i dobro ih izmiješati.
Grilaž:
1. Na umjerenoj temperaturi otopiti šećer pa dodati lješnjake i promiješati.
2. Pripremljenu smjesu preliti u nauljeni pleh i ostaviti da se ohladi. Potom je izlomiti i samljeti u multipraktiku.
Završni postupak:
1. Pripremljenu kremu pomiješati s grilažom i dobro izmiješati.
2. Kore premazati kremom i naslagati jednu na drugu.
3. Preostalom kremom premazati i bočne stranice torte te je ukrasiti grilažom.
Izvor: Dobra hrana