3 jednostavne i brze torte koje obožavamo
Torte i kolači su vjerojatno jedni od onih deserata koje toliko volimo, a budući da većinom uzimaju puno vremena za pripremu, rijetko kada ih zapra...
Sastojci:
Za biskvit:
Za grilaž:
Za preljev:
Za kremu:
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi pomiješati brašno, šećer, sodu bikarbonu, ulje, džem od marelice, mljevene lješnjake i gazirani sok od naranče. Sve sastojke dobro izmiješati.
2. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa u njega uliti trećinu pripremljene smjese. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC 10 minuta. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.
Grilaž:
1. U manjoj posudi pomiješati šećer i margarin te zagrijavati na umjerenoj temperaturi dok se ne karamelizira. Pred kraj dodati sjeckane lješnjake i promiješati.
2. Pleh nauljiti i u njega prebaciti pripremljenu smjesu. Ostaviti da se ohladi, a potom izlomiti i samljeti.
Preljev:
Pomiješati razlomljenu čokoladu i margarin pa kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa.
Krema:
1. U odgovarajućoj posudi pomiješati halvu s kakaom, margarin, kakao, vodu i šećer. Kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa, a potom ostaviti da se ohladi.
Završni postupak:
Pečene korice preliti otopljenom čokoladom i posipati grilažom.
2. Posni šlag umutiti s gaziranom vodom.
3. Pričekati da se nadjevene korice ohlade. Zatim uzeti jednu i premazati trećinom kreme, preko toga nanijeti trećinu šlaga i prekriti drugom korom. Isti postupak ponoviti još dva puta kako bi se utrošio pripremljeni materijal.
4. Nadjevenu tortu odozgo premazati šlagom i posipati čokoladom.
Izvor: Dobra hrana