Grilaž torta

by | 19 srpnja, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 2 dl gaziranog soka od naranče
  • 400 g šećera
  • 400 g brašna
  • 2 žlice džema od marelice
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 3 žlice ulja
  • 20 žlica mljevenih lješnjaka

Za grilaž:

  • 300 g šećera
  • 100 g lješnjaka
  • 20 g margarina

Za preljev:

  • 200 g čokolade
  • 20 g margarina

Za kremu:

  • 600 g halve s kakaom
  • 100 g šećera
  • 6 žlica kakaa
  • 1 dl vode
  • 400 g margarina
  • 100 g čokolade
  • 500 g posnog šlaga
  • 3 dl kisele vode

Priprema:

Kore:

1. U odgovarajućoj posudi pomiješati brašno, šećer, sodu bikarbonu, ulje, džem od marelice, mljevene lješnjake i gazirani sok od naranče. Sve sastojke dobro izmiješati.
2. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa u njega uliti trećinu pripremljene smjese. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC 10 minuta. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.

Grilaž:

1. U manjoj posudi pomiješati šećer i margarin te zagrijavati na umjerenoj temperaturi dok se ne karamelizira. Pred kraj dodati sjeckane lješnjake i promiješati.
2. Pleh nauljiti i u njega prebaciti pripremljenu smjesu. Ostaviti da se ohladi, a potom izlomiti i samljeti.

Preljev:

Pomiješati razlomljenu čokoladu i margarin pa kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa.

Krema:

1. U odgovarajućoj posudi pomiješati halvu s kakaom, margarin, kakao, vodu i šećer. Kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa, a potom ostaviti da se ohladi.

Završni postupak:

Pečene korice preliti otopljenom čokoladom i posipati grilažom.
2. Posni šlag umutiti s gaziranom vodom.
3. Pričekati da se nadjevene korice ohlade. Zatim uzeti jednu i premazati trećinom kreme, preko toga nanijeti trećinu šlaga i prekriti drugom korom. Isti postupak ponoviti još dva puta kako bi se utrošio pripremljeni materijal.
4. Nadjevenu tortu odozgo premazati šlagom i posipati čokoladom.

Izvor: Dobra hrana