Neosporno je da se sve više govori o zdravoj prehrani, načinu života i mentalnom zdravlju – a sve u cilju da se poboljša opće stanje. Ali, ima li čarobne formule?
Vjerujemo da nema, ali ima smjernica koje mogu pomoći da sve to zajedno držite pod kontrolom.
O mediteranskoj dijeti već smo pisali, a još jedan od tih načina je i hardvarska dijeta, to jest hardvarski način prehrane koji svakako nije novi, ali su istraživanja pokazala da može pomoći kod mnogih tegoba i produljiti život.
Skupina istraživača proučavala je ljude koji su slijedili jedan od četiri različita prehrambena obrasca, uključujući alternativnu mediteransku dijetu, dijetetske smjernice za Amerikance (MyPlate), indeks zdrave biljne prehrane i hardvarsku dijetu.
U istraživanju koje je pratilo ispitanike 36 godina, harvardska dijeta se pokazala kao najbolja za prevenciju raka te respiratornih (bolesti dišnog sustava) i kardiovaskularnih bolesti.
Hardvarska dijeta
Harvardska dijeta se temelji na preporuci da biste trebali dati prednost povrću i voću koje treba ispuniti polovicu tanjura, a drugu polovicu nadopuniti cjelovitim žitaricama i zdravim proteinima u istom omjeru.
Također, harvardska dijeta savjetuje umjerene količine zdravih masnoća – u obliku biljnih ulja, kao što su maslinovo, uljane repice, sojino, kikirikijevo, kukuruzno i suncokretovo ulje – i izbjegavati transmasnoće.
Antonette Hardie, registrirana dijetetičarka, rekla je da postoji puno dobrobiti povezanih s harvardskom dijetom, a neke uključuju smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, visokog kolesterola i hipertenzije.
Dodatno, gubitak težine je samo još jedna prednost ove dijete.
Foto: Pexels
Kako prakticirati hardvarski način prehrane?
Harvard’s Healthy Eating Plate je hardvarski način prehrane koji će vas potaknuti da jedete zdrave i uravnotežene obroke. Istražili smo kako točno to napraviti prema Harvard T.H.Chan (The Nutrition Source):
Izgradnja zdrave i uravnotežene prehrane
Neka vaš obrok uglavnom bude povrće i voće – ½ vašeg tanjura. Težite boji i raznolikosti i zapamtite da se krumpir ne računa kao povrće na tanjuru zdrave prehrane zbog svog negativnog utjecaja na šećer u krvi.
Cjelovite i netaknute žitarice – cjelovita pšenica, ječam, pšenične bobice, kvinoja, zob, smeđa riža i hrana napravljena od njih, kao što je tjestenina od cjelovitog zrna pšenice – imaju blaži učinak na šećer u krvi i inzulin nego bijeli kruh, bijela riža i drugo rafinirane žitarice.
Snaga proteina – ¼ tanjura
Riba, perad, grah i orašasti plodovi zdravi su, svestrani izvori proteina – mogu se umiješati u salate i dobro pristajati uz povrće na tanjuru. Ograničite crveno meso i izbjegavajte mesne prerađevine poput slanine i kobasica.
Zdrava biljna ulja – u umjerenim količinama
Birajte zdrava biljna ulja kao što su maslinovo, uljane repice, sojino, kukuruzno, suncokretovo, kikiriki i druga, a izbjegavajte djelomično hidrogenizirana ulja koja sadrže nezdrave trans masti. Upamtite da malo masnoće ne znači “zdravo”.
Pijte vodu, kavu ili čaj. Preskočite slatka pića, ograničite mlijeko i mliječne proizvode na jednu do dvije porcije dnevno, a sok ograničite na malu čašu dnevno.