Heljda sadrži i dosta željeza u sebi, pa je zato vrlo dobra u borbi protiv anemije…
Ono što heljdu po svojoj ljekovitosti najviše izdvaja od ostalih biljaka, osim toga što nijedna druga žitarica nije tako bogata kalijem, natrijem, kalcijem, fosforom, magnezijem i željezom, jest i odsutnost glutena.
Tradicionalno, heljda se danas najviše uzgaja u Rusiji i Poljskoj, gdje se koristi kao dodatak običnoj prehrani.
Heljda se kod nas najčešće koristi u cjelovitom zrnu ili u mljevenom obliku kao crno i bijelo heljdino brašno, mada se smatra da crno heljdino brašno ima veću nutritivnu vrijednost. Osim toga, heljdini cvjetovi su izuzetno privlačni pčelama, pa se tako dobiva gust i taman med od heljde s jakim i specifičnim okusom.
S obzirom na to da heljda ne sadrži gluten, jako je cijenjena kao pogodna namirnica za ljude s celijaklijom. Može se koristiti u obliku brašna kao zamjena za pšenično i ostale vrste brašna koje sadrže gluten.
Zahvaljujući specifičnim tvarima, flavonidi (posebno rutinu, koji se nalazi u sjemenu) heljda ima pozitivan utjecaj na srčanožilni sustav, jer održava normalnu elastičnost krvnih žila, osigurava normalan protok krvi i sprječava zgrušavanje krvi u cirkulaciji.
Utječe na regulaciju kolesterola u organizmu tako što smanjuje razinu štetnog, a povećava razinu pozitivnog kolesterola.
Održava razinu šećera u krvi, čime sprječava pojavu dijabetesa. Također je pogodna za prehranu ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2. Heljda sadrži i dosta željeza u sebi, pa je zato vrlo dobra u borbi protiv anemije. Također, pozitivno utječe na mršavljenje, jer biljna vlakna pružaju duži osjećaj sitosti.
I uz sve to, heljda je i jedna od glavnih antikancerogenih nutritijenata. Zbog visokog sadržaja vlakna i hranjivog sastava, istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od raka dojke za 50 posto kod žena. Osim toga, dobra je i za očuvanje crijevne flore tako da sprječava i rak debelog crijeva.
Jedina mana heljde je ta što spada u skupinu potencijalnih alergena, ali je ova pojava vrlo rijetka.
Donosimo vam recept za kašu od heljde koju možete konzumirati za doručak. Kombinira se heljdino brašno i med i ta kombinacija je lijek za ljudski organizam.
Ovaj lijek је оdličan zа pаmćеnje i kоncеntrаciju, pоsеbnо zа starije ljude. Heljdino brašno snižаvа krvni tlаk, pоmаžе kоd аtеrоsklеrоzе i lijеči zаtvоr. U kоmbinаciјi s kеfirom, smаnjuје razinu šеćеrа u krvi, čisti crijеvа i krvnе žilе, nоrmаlizira mеtаbоlizаm i funkciјu gušterače, i pоvеćаvа razinu hеmоglоbinа u krvi.
Sаstојci: 1 žlicа brаšnа od hеlјdе, 180 ml kеfirа, mаlo mеdа.
Priprеmа: Kеfir (180 ml) treba preliti preko jedne žlice brаšnа od hеlјdе i dоbrо prоmijеšаti. Ostavite da smjesa odstoji preko noći u hladnjaku. Uјutro, mješavinu prоmijеšаjte još jednom i ona je time spremna za konzumaciju. Ovu mjеšаvinu trebalo bi jesti umjеstо dоručkа. Mоžеtе je zаslаditi mеdоm ako želite. Nаkоn štо stе pојеli оvu mjеšаvinu za doručak, nеmојtе јеsti tri sаtа.