Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Hint: ledena kava nikako nije dobar izbor!
Kako se ohladiti, a da pritom ne narušavamo vlastito zdravlje i ne štetimo našem planetu? Rješenje vam serviramo na tanjuru…
Kad temperature porastu, jednostavno možete uključiti klima-uređaj ako ste dovoljno sretni da ga imate.
Ali ovaj energetski intenzivan način održavanja niske temperature u prostoriji doprinosi ubrzanju klimatskih promjena. I ne samo to – remeti prirodnu sposobnost vašeg tijela da se prilagodi vanjskim temperaturama onda kad napustite svoja rashlađena skrovišta. Ova nagla promjena može poništiti sve pozitivne učinke vremena provedenog u klimatiziranim uvjetima.
Što, dakle, možete činiti ako se želite ohladiti na zdravi način? Za početak, vrijeme je da preispitate svoj jelovnik i navike konzumiranja napitaka, i uvedete neke nove namirnice – one koje će ohladiti vaš organizam iznutra.
Kad je tijelo samo po sebi već zagrijano, posljednje što mu treba jest ljuta, kisela i slana te masna i teška hrana. Stoga izbjegavajte đumbir, kajenski papar, češnjak, luk, chili, curry, sir, vrhnje, alkohol, kavu i crni čaj jer iznimno zagrijavaju organizam.
Također, recite “ne” ledenim napicima jer remete probavni sustav. Primjerice, kad uz ručak popijete ledeni čaj, gasite probavne “vatre” koje su nužne za izbalansirano funkcioniranje probave. Radije pijte napitke sobne temperature, bolje će se apsorbirati u organizmu i brže će utažiti žeđ.
U prehrani se ljeti preporučuju slatki, gorki i trpki okusi jer hlade. Dobar primjer su ghee maslac i kokosovo ulje jer hidriraju i rashlađuju tijelo iznutra.
Sezonsko voće (breskve, lubenice, trešnje) savršen je odabir, jednako kao i sezonsko povrće (krastavci, batat, brokula, zeleno lisnato povrće, tikvice, mahune). Ovo je doba idealno i za zelene sokove te sirovu hranu generalno jer je energetski vrlo hladna.
Uz njezino blagotvorno djelovanje kod mučnina, loše probave i nadutosti, idealna je za “hlađenje“ organizma iznutra. Osim šalice toplog ili mlakog čaja (koji manje izaziva znojenje), listićima mente oplemenite i slane i slatke ljetne salate.
Od šake svježih listova i jedne litre vode napravite oparak (prelijevanje listova vrućom vodom), a kad se ohladi, dodajte sok jednog limuna i zaslađivač po želji. Listovi svježe melise mogu se koristiti i u kuhanju, za aromatiziranje pudinga, sladoleda, voćnih i zelenih salata.
Ovaj cvijet jako osvježava, a prepun je antioksidansa i vitamina C, koji su nam ljeti posebno potrebni. Čaj od hibiskusa, koji se često miješa sa šipkom, rashlađuje tijelo pa se koristi ne samo u vrijeme ljetnih vrućina nego i kod problema s povišenom temperaturom.
Foto: iStock/Getty Images Plus