KRUMPIR Efekt mršavljenja: Izgrađuje rezistentni škrob – biljna vlakna koja sagorijevaju masti. Pečeni krumpirići sigurno vam neće pomoći da smršavite, ali kada se prokuha, ili ispeče u ljusci, škrob iz krumpira upija vodu i bubri. Nakon hlađenja, škrob se djelomično kristalizira u oblik koji je neprobabljiv – rezistentni škrob. Za razliku od ostalih tipova biljnih vlakana, otporni škrob fermentira u debelom crijevu i formira masne kiseline, koje mogu blokirati sposobnost organizma da sagorijeva ugljikohidrate pa tada sagorijevate masnoće. Zdrava porcija krumpira: koliko stane u šaku.
VOĆE Učinak mršavljenja: Zadovoljava prirodnu potrebu za slatkim uz manje kalorija. Brojna nova istraživanja pokazala su da konzumiranje voća uvjetuje redukciju tjelesne težine. Iako voće sadrži prirodni šećer, fruktozu, taj šećer ne podiže razinu glukoze u krvi, kao što to čini obični šećer. Osim toga, voće je bogato vodom i biljnim vlaknima, a sadrži malo kalorija. Potrudite se pojesti tri porcije svježeg voća svakoga dana, ali izbjegavajte voćne sokove. Porcija je jedna šalica: svježa dinja (50 kcal), grožđe (60 kcal), jagode i drugo bobičasto voće (70 kcal) i citrusi (75 kcal).
TJESTENINA Učinak mršavljenja: Zbog visokog udjela vode – kuhana tjestenina i riža sadrže oko 70 posto vode – osjećaj sitosti duže traje. Kao i u slučaju kruha, ugljikohidrati iz tjestenine potiču produkciju serotonina, koji sprečava prejedanje. Optimalna porcija (kuhane) tjestenine je pola šalice. Najbolje je konzumirati integralnu tjesteninu, zbog zasitnih biljnih vlakana, kojoj možete dodati piletinu i povrće.
Znanstvenici su nedavno utvrdili da čak 97 posto žena povremeno osjeća psihološku glad (neizdrživi poriv za jelom), i to najčešće za čokoladom