Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Je li moguće pravilnim izborom namirnica popraviti raspoloženje? Odgovor je potvrdan, samo je potrebno znati kako to možemo postići.
Ako se želite oraspoložiti i smanjiti onaj osjećaj tjeskobe tipičan za zimu, znajte da prehrana ima jako važnu ulogu u tome.
Više serotonina…
Manjak serotonina jedan je od glavnih uzroka sezonske depresije, lošeg sna i pojačane razdražljivosti. Za proizvodnju tog hormona potrebno unositi u organizam dovoljnu količinu ugljikohidrata iz tjestenina, kruha, krumpira i drugih žitarica, ali ponajprije prijepodne. U večernjim satima, kada je tjelesna aktivnost smanjena, kemijski proces pretvaranja ugljikohidrata u serotonin može krenuti u drugom smjeru i dovesti do stvaranja prekomjernih zaliha masnoća. Za proizvodnju serotonina, osim ugljikohidrata, korisni su i magnezij i vitamin B6, stoga pokušajte da se namirnice poput sjemenki, zelenog lisnatog povrća i mlijeka nađu što češće na vašem stolu.
… i dopamina!
Osim serotonina, za dobro raspoloženje potreban vam je i dopamin, do čijeg manjka često dolazi u stresnim periodima, a kao posljedica javljaju se tuga, apatija i nezadovoljstvo. Protiv manjka dopamina također može pomoći dobar izbor namirnica. To su prije svega meso i sirevi, a posebno riba i jaja, koji sadrže fenilalanin i tiroksin – dvijee važne amino-kiseline potrebne organizmu za proizvodnju dopamina.
Kad želudac razmišlja
Zahvaljujući neurobiologu Michaelu Gershonu, danas znamo da se naš, takoreći, drugi mozak nalazi u crijevima. Stručnjaci ga nazivaju – crijevni živčani sustav. Sastavljen je od autonomne mreže živaca – iako ima ”samo” 100 milijuna neurona (što čini desetinu ukupnog broja neurona u mozgu), oni mogu proizvesti supstance koje utječu na raspoloženje i djeluju kao antidepresivi.
Malo, ali često
Prvo i najvažnije pravilo u borbi protiv stresa, nervoze i lošeg raspoloženja je to da u svom svakodnevnom rasporedu isplaniramo vrijeme za redovite obroke. Preskakanje obroka i dugi vremenski periodi bez jela dovode do pada razine šećera u krvi, što izaziva ne samo osjećaj gladi i umora već i razdražljivost i anksioznost. Zato umjesto tri velika obroka dnevno jedite češće, ali manje obroke. I ne preskačite doručak – on pomaže organizmu da se pripremi za dnevne napore i sprječava napade gladi.
Kako i koliko
Preobilni obroci s mnogo masnoća opterećuju sustav za probavu i umaraju cijelo telo, tjerajući ga da stvara rezerve. Međutim, nemojte zaboraviti da i jako mali obroci, koje propisuju neke dijete za mršavljenje, također umaraju i iscrpljuju organizam kojem nakon određenog vremena lako ponestane važnih elemenata. Zato je, još jednom naglašavamo, važno uzimati umjerene obroke redovito i približno u isto vrijeme, koliko je to moguće.
Zimski jelovnik
Na vašem stolu, kako biste prehranom potaknuli dobro raspoloženje, trebao bi se naći magnezij, kojeg možete pronaći u sjemenkama bundeve, cijelim zrnima žitarica, blitvi, zelenoj salati, a i kalcij – koji sadrže mlijeko i mliječni proizvodi. Ako dobijete neodoljivu želju za slatkišima, ne trebate ih se odricati, samo budite umjereni. Neka se i riba nađe barem tri puta tjedno u vašem jelovniku jer one vrste koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos, sardela, skuša ili tunjevina, osiguravaju normalno funkcioniranje mozga i sudjeluju u proizvodnji serotonina.
Prvo i najvažnije pravilo u borbi protiv stresa, nervoze i neraspoloženja je da u svom svakodnevnom rasporedu isplaniramo vrijeme za redovite obroke, da se ničeg ne odričemo i da budemo umjereni.
Foto: Unsplash