Kako do zdravih desni i bezbrižnog osmijeha bez dosadnog četkanja
Bakterije u zubnom plaku uzrokuju 95 % bolesti usne šupljine. Srećom, postoji praktično rješenje.Lumoral je svjetlom aktivirana otopina za oral...
Uključivanje ovih namirnica u ljetnu prehranu može poboljšati prirodnu obranu vaše kože protiv oštećenja od sunca da biste zadržali zdrav i mladolik izgled.
Ako ste u proljeće zaboravili uzimati kapsule s antioksidansima koje će sačuvati stanice kože od štetnih utjecaja oksidativnih procesa i slobodnih radikala nastalih pod utjecajem štetnog UV zračenja, krajnje je vrijeme da obogatite jelovnik određenim namirncama koje će iznutra pomoći zaštiti kožu te pospješiti proces tamnjenja.
Likopen iz rajčice i beta-karoten iz mrkve su najpoznaji, međutim, i lubenice, dinje, mrelice i crvena paprika te zeleno, lisnato povrće, poput špinata i kelja također su bogati biljnim pigmentima, među kojima je najpoznatiji beta-karoten koji dokazano potiče ravnomjerno tamnjenje te prirodan, sjajan i zdrav ten.
U obitelj karotenoida spada i astaksantin, koji nalazimo u škampima, gamberima i lososu. I bobičasto voće, posebno borovnice čija plava boja potječe od antioksidansa štite kožu kod pretjerane izloženosti ultarljubičastim zrakama.
U prehranu uvrstite i hranu bogatu omega-3 i omega-6 masnim kiselinama (primjerice, plava riba, laneno ulje i orašasti plodovi) jer štite kožu od slobodnih radikala, potiču oporavak kože i smanjuju rizik od nastanka melnoma.
U nastavku donosimo detaljan popis namirnica koje bi bilo dobro da uvrstite u svoj ljetni jelovnik.
Određene namirnice mogu pomoći u zaštiti vaše kože od oštećenja od sunca zbog visokog sadržaja antioksidansa, vitamina i drugih hranjivih tvari. Evo nekih namirnica koje djeluju poput prirodne kreme za sunčanje:
Rajčice Bogate su likopenom, antioksidansom koji pomaže u zaštiti kože od UV oštećenja.
Mrkva Visok udio beta-karotena, koji pomaže smanjiti osjetljivost na sunce.
Lisnato povrće Špinat, kelj i drugo povrće sadrži lutein i zeaksantin koji štite od UV zračenja.
Bobičasto voće Borovnice, jagode i maline pune su antioksidansa koji pomažu u oporavku kože.
Orasi i sjemenke Bademi, sjemenke suncokreta i orasi bogati su vitaminom E, koji pomaže u zaštiti stanica kože od oštećenja.
Zeleni čaj Sadrži katehine koji pomažu u zaštiti od sunčevih opeklina i dugotrajnog UV oštećenja.
Agrumi Naranče, limuni i grejpovi bogati su vitaminom C, koji pomaže u proizvodnji kolagena i popravljanju oštećenja uzrokovanih suncem.
Masna riba Losos, skuša i sardine bogate su omega-3 masnim kiselinama koje mogu smanjiti upalu i pomoći u zaštiti od opeklina.
Zaštita od UV oštećenja Hrana bogata antioksidansima i vitaminima može pružiti dodatni sloj zaštite od štetnih UV zraka.
Poboljšana elastičnost kože Hranjive tvari poput vitamina C i omega-3 masnih kiselina podupiru proizvodnju kolagena, pomažući da koža ostane čvrsta i elastična.
Smanjena upala Protuupalna hrana može pomoći u smanjenju crvenila i oteklina uzrokovanih izlaganjem suncu.
Hidratacija Mnoge ljetne namirnice, poput lubenice i krastavaca, imaju visok sadržaj vode, što pomaže u održavanju kože hidratiziranom.
Popravak i obnova Hranjive tvari koje podupiru popravak stanica, poput vitamina A i E, pomažu u zacjeljivanju i obnovi stanica kože oštećenih suncem.
Cjelokupno zdravlje kože Uravnotežena prehrana bogata vitaminima, mineralima i zdravim masnoćama podržava cjelokupno zdravlje kože, čineći je otpornijom i blistavijom.
Foto: privetik, iStock/Getty Images Plus via Getty Images