Ove namirnice trebate izbjegavati ako imate bolove u zglobovima

5 namirnica koje treba izbjegavati ako imate problema sa zglobovima

by | 11 siječnja, 2022
Ove namirnice trebate izbjegavati ako imate bolove u zglobovima

Kronična bol uzrokovana artritisom pogađa milijune ljudi svake godine. Čisto radi ilustracije, čak jedna od četiri odrasle osobe doživljava jaku bol u zglobovima povezanu s artritisom, a gotovo polovica odraslih osoba s artritisom ima trajnu bol.

Za takve kronične probleme postoje i mnoge vježbe – od istezanja, fizikalne terapije do joge, a često im se pokušava stati na kraj i određenom prehranom. Studije su pokazale da najviše uspjeha među njima ima mediteranska. “Studije su pokazale korisne učinke mediteranske prehrane u smanjenju boli i povećanju tjelesne funkcije kod ljudi koji žive s reumatoidnim artritisom”, kaže Amy Shapiro, dijetetičarka te osnivačica i direktorica tvrtke Real Nutrition. “Primjer obroka uključivao bi bilo koju vrstu ribe kao što je losos, povrće kuhano na pari ili pirjano kao što je brokula ili mrkva, riža od cjelovitog zrna i salatu sa strane s preljevom od maslinovog ulja.”

Pročitajte više: Obožavate jela s povrćem? Obratite pažnju na novu kuharicu svima omiljenog kuhara

Osim pravilne prehrane, postoji par stvari koje bi trebalo ograničiti ili potpuno smanjiti ako želite smanjiti bolove u zglobovima. Kako kaže dr. Nilanjana Bose za Stylist, postojanje čvrstih navika može napraviti golemu razliku. “Kad slijedite mjere zdravog načina života, uključujući zdravu prehranu, tijelo i imunološki sustav su hranjeni i manje upaljeni”, kaže dr. Bose. “Pacijent razvija manje komorbiditeta jer su pacijenti s artritisom i bolovima u zglobovima pod većim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, raka, itd. Tako zdrava prehrana pomaže kod upale, povezanih komorbiditeta i omogućuje im da vode zdrav, aktivan život.”

Pročitajte više: Što jesti za više energije u 30-ima, 40-ima i 50-ima?

Evo što izbjegavati!

Alkohol

Ovo bi trebalo biti samorazumljivo. Osim što u nekim prilikama možete popiti čašu vina, alkohol bi trebalo izbjegavati. Alkohol može povećati učestalost napadaja gihta i pojačati upale zglobova.

Šećer

Hrana koja sadrži rafinirani šećer kao što su gazirani sokovi, sokovi i deserti pokreću oslobađanje proteina u tijelu zvanih citokini, koji uzrokuju upalu. Osim šećera, pazite i na kukuruzni sirup, fruktozu, saharozu ili maltozu na popisima sastojaka, prema Arthritis Health. Jedite voće, chia sjemenke, datulje… Sadrže visoke razine fitokemikalija koje pokazuju protuupalno djelovanje.

Previše soli

Sol je nužna, no kako biste zapravo izbjegli previše soli, izbjegavajte prerađene namirnice ili gotove proizvode – sadrže puno soli koja ne samo da vam nije potrebna, već bi uz ostale sastojke prerađene hrane mogla dovesti i do upala.

Prerađeni ugljikohidrati

Bijela riža, bijela tjestenina, kruh i krumpir su prerađeni ugljikohidrati i treba ih izbjegavati ako je moguće kako biste spriječili upalu jer sadrže gluten. Ne morate ih skroz eliminirati i tretirati kao zlo jer to nikako nisu, ali nemojte da se baš cijela vaša prehrana sastoji od ovih namirnica.

Crveno meso

Svinjetina i govedina bogate su zasićenim mastima, što može uzrokovati ili produljiti upalne procese.

 

Foto: nerudol/iStock/Getty Images