Zdrav i hranjiv doručak treba sadržavati kombinaciju proteina, ugljikohidrata i malo masnoće. Proteini doprinose boljoj koncentraciji, ugljikohidrati će vam osigurati energiju, a biljna vlakna pospješiti probavu.
Voće je odličan izvor biljnih vlakana. Budući da obiluje vodom, možete ga jesti i u većim količinama. Što je boja voća intenzivnija, to je veći postotak antioksidanasa koji se u njemu nalaze. Zamrznuto voće je podjednako hranjivo kao i svježe, ali pod uvjetom da ne sadrži šećer.
Jaja su uvijek dobar izbor za doručak, jer su bogata proteinima. Točnije, proteini se nalaze u bjelanjku, dok žumanjak sadrži kolesterol, ali i neke hranjive sastojke – željezo, te vitamine A i B.
Mliječni proizvodi, poput mlijeka i jogurta, obiluju proteinima i ugljikohidratima, a sadrže vrlo malo kalorija i odličan su izvor kalcija. “Običan” jogurt je uvijek bolji izbor od voćnog, a obrano mlijeko hranjivije od onog punomasnog.
Još jedan izvor ugljikohidrata također su integralne žitarice, te bi bilo dobro da ih uvrstite u jutarnje obroke.