Hungry Mile o najboljem savjetu koji je dobio i najdražem jesenskom desertu

by | 15 listopada, 2020

Krenuo je s pečenim piletom i krumpirima, pa je prešao na svoj prvi desert “čupave banana”, da bi danas nosio titulu jednog od najpoznatijih domaćih food blogera.

Mile Butorac, poznatiji pod nadimkom “hungry Mile”, osoba je zbog čijeg Instagram profila instanto ogladnite. Od njega učimo, uz njegove deserte uživamo i uz njegov zarazni osmijeh se zabavljamo dok kuhamo. Popričali smo s njim o tome kako prima kritiku, o najboljem savjetu koji je dobio kad je kuhanje u pitanju i za kraj nam je otkrio svoj najdraži sezonski recept.

Kako reagiraš na kritiku kad je riječ o jelu koje si kreirao?
Ako je konstruktivna super, uvijek sam za takve stvari – smatram kako u svemu postoji prostora za napredak i rast, pa tako i u mojim jelima. Imam sreću da ljudi oko mene malo ili loše kuhaju pa im je sve moje super. Ponekad se jave kritike jer se dogodi da ljudi dobro ne prate recept, pa kasnije javljaju kako im jelo nije uspjelo i kako ne valja. No, onda kada ih ja krenem ispitivati skuže kako nisu neke stvari napravili onako kako piše.

https://www.instagram.com/p/B5419PFgoUo/

Što najviše voliš jesti, a što pripremati?
Definitivno najviše volim i jesti i pripremati deserte. Baš volim slatko, ali ne čak da bih pojeo cijelu tortu, više onako, pet različitih komada. Tako da obično sve deserte podijelim ili zovem ljude kod sebe na kolače, samo kako bi se što prije pojelo da mogu pripremati novo. Isto tako baš volim i tijesta, obožavam sve procese izrade tijesta, volim tu igru brašnom.

Postoji li neko jelo s kojim se mučiš pripremajući ga?
S godinama sam skužio kako si život treba maksimalno olakšati tako da ako me nešto žulja onda to jednostavno izbjegnem. I onda kad mi se nešto jede, a to ne radim ili znam kako bi se mučio dok pripremim onda to odem jesti negdje gdje znam da je dobro. Npr. nikada doma ne radim pomfrit jer ne volim kad se miris prženja uvuče u sve, ali obožavam pojesti dobar pomfrit negdje vani.

Koji je najbolji savjet za kuhanje koji si dobio?
Kako ako želim dobro kuhati trebam otpustiti sve kočnice. I onda sam s godinama skužio kako je to zbilja istina, jer moraš znati kuhati sve i kuhati bez predrasuda i sa željom da uvijek probaš nešto novo, i iznova si spreman na učenje.

Mile nam je otkrio i njegov najdraži recept sa sezonskim namirnicama, koji vam donosimo u nastavku!

Galetta s jabukama 

Za tijesto:
300 g brašna (pola glatko – pola oštro)
prstohvat soli
2 žlice šećera u prahu
naribana korica jednog limuna
vanilija ili vanilin šećer
125 g maslaca
1 veliko jaje
po potrebi nekoliko žlica hladne vode

Priprema:

Brašno, sol, šećer i koricu pomiješati – njima dodati hladan maslac narezan na kockice. Utrljati brzo nalik na mrvice kruha. Tome dodati jedno veliko razmućeno jaje. Brzo povezati. Ako nije kompaktno do kraja, dodati malo vode. Dobro povezano tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, sve skupa premjestiti na lim za pečenje (veliki lim od pećnice).

Tijesto premazati s pekmezom, (npr. od šljiva, miješana marmelada…), ali premazati tako da sa svake strane bude oko 2 cm slobodnog tijesta. (to će biti preklop) Tako pripremljeno ostaviti sa strane i upaliti pećnicu da se grije.

Za nadjev:

4 veće jabuke
1 limun (sok)
manji komad svježeg đumbira
cimet
šećera po želji

Pripremiti nadjev – jabuke dobro oprati, i rezati ih na tanje ploške, politi ih sa sokom od 1 limuna, i po njima naribati manji komad svježeg đumbira.
Jabuke slagati po tijestu – po onom dijelu premazanom pekmezom. Posuti ih s cimetom i šećerom. Ne treba puno šećera zbog pekmeza.

Čiste krajeve premotati preko jabuka kao paketić i staviti peći na 180 °C oko pola sata. Paziti i gledati kad je gotovo. Tijesto treba biti keksasto, a voće meko.

Foto: Marija Laća