IMATE ČESTE UPALE? Evo koje namirnice su najbolje protiv upala

by | 27 svibnja, 2017

Hrana koju jedemo ima važnu ulogu za zdravlje našeg organizma, pa tako može i smanjiti upale koje se javljaju u tijelu.

Kako biste što bezbolnije i brže smirili upale, ali ih i prevenirali, donosimo vam listu namirnica koja će vam biti od velike pomoći.

BOROVNICA
Ta sitna bobica bogata je antocijanom koji je moćan antioksidans. Zbog svog protuupalnog djelovanja pomoći će u borbi protiv upala kao što su giht i osteoartritis. Borovnice također poboljšavaju koncentraciju i daju energiju.

SIROVI KAKAO
Sirovi kakao izuzetno je bogat antioksidansima koji su odličan saveznik u borbi protiv raznih bolesti. Sadrži najvišu koncentraciju antioksidansa u usporedbi s bilo kojom namirnicom. Uz to je bogat mineralima, pogotovo magnezijem, koji pomaže u borbi protiv stresa. Kakao sadrži polifenole koji štite od srčanih bolesti, karcinoma i drugih bolesti.

KOKOSOVO I MASLINOVO ULJE
Kokosovo ulje, baš kao i maslinovo, djeluje antibakterijski i antivirusno. Liječi srčanožilne probleme i snižava kolesterol.

CIMET I KURKUMA
Cejlonski cimet ima ljekovita svojstva. Pomaže kod upala i infekcija. Sadrži visoke razine antioksidanta i fenola koji pomažu kod infekcije. Kurkuma je posebno ljekovit začin koji posjeduje anti-upalna svojstva.

Obnavlja crijevnu floru, smanjuje nadutost, smanjuje upale kod artritisa i s razlogom je jedan od najpopularnijih začina. Kurkuma je u kombinaciji s medom odlična kao prirodni antibiotik.

ORAŠASTI PLODOVI
Orašasti plodovi bogati su omega-3 masnim kiselinama, pogotovo bademi, orasi i lješnjaci koji su krcati magnezijem, mineralom koji pomaže u jačanju imuniteta. Bogati su vlaknima koji daju osjećaj sitosti.

PERŠIN
Ima visoke nutritivne vrijednosti i odličan je izvor vitamina C. Liječi upale i dobar je izvor folne kiseline, koja je dobra za zdravlje srca. Može smanjti učestalost gripa i prehlada zbog svog protuupalnog djelovanja.

KELJ
Peršin nije jedino povrće koje djeluje protuupalno. Kelj je namirnica koja ima snažno antioksidativno djelovanje. Jača imunitet zbog vitamina C koji izvrsno djeluje na krvožilni sustav i smanjuje rizik od srčanog udara.

Budite pažljivi s povrćem. Iako je špinat, primjerice, dobra i zdrava hrana, ne bi ga trebale konzumirati osobe s bubrežnim problemima. Špinat može potaknuti bubrežni kamenac i stvaranje upala, napominje nutricionistica Alma.

PLAVA RIBA
Srdele, inčuni, skuša i tuna sadrže visoke razine omega-3 masnih kiselina koje su odlični čuvari krvožilnog sustava. Plava riba bogata je proteinima i vitaminima D i B. Odlične su za zdravlje kostiju jer poboljšavaju apsorbciju kalcija.

Treba napomenuti kako losos ne bi trebali konzumirati iako sadrži omega-3 masne kiseline. Naime, uz omega 3 losos sadrži i omega-6 masne kiseline koje djeluju upalno, istaknula je Bunić.

Sve te namirnice trebali biste jesti svakodnevno, a plavu ribu barem dva do tri puta tjedno. Važno je napomenuti kako nezdrava hrana može potaknuti i ubrzati taj proces upala u tijelu.

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR