Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
U borbi protiv dijabetesa ključni su zdrava prehrana i vježbanje, no jaki saveznici su pripravci od ljekovitih biljaka.
Šećerna bolest može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Starački šećer najčešće se javlja nakon 50. godine te kod žena u klimakteriju zbog sklonosti debljanju. Uz pravilnu prehranu i vježbanje, važno je iskoristiti moć biljaka, kapi i čajeva.
Izuzetno dobre, kvalitetne i ljekovite biljke u borbi protiv šećerne bolesti su one bogate inzulinom, a to su maslačak, vodopija, oman i borovnica koja sadrži mirtilin – biljni inzulin koji je učinkovito prirodno sredstvo za liječenje šećerne bolesti.
Važne su i biljke koje imaju diuretski učinak, poboljšavaju cirkulaciju i hrane stanice. To su preslica, kopriva, kukuruz i zlatnica, a za podizanje imuniteta idealni su pripravci od nevena, bazge, imele i ehinaceje, koji se najčešće konzumiraju u obliku čajeva.
Uz čaj koji se priprema od navedenih biljaka, pacijentima pripremam i preporučujem i biljne kapi, tinkturu od imele, graha komušine te vodopije. Dnevno se pije 50 – 150 kapi u litri mlakog čaja.
Pacijentima savjetuje da kožu, stopala i otvorene rane njeguju čajem od crnog sljeza, hrastove kore, kadulje i kamilice. Svaku drugu večer polijevajte potkoljenice oko 15 – 20 minuta, a nakon kupke stopala izmasirajte gelom ili kremom s biljkama koje potiču cirkulaciju, smiruju bolove te osvježavaju i hrane kožu.
Na otvorene čireve možete staviti kantarionovo ulje uz dodatak nevena, lavande i timijana. Tako se iz rane izvlače sve nečistoće, potiče zarastanje i stvara se tzv. granulacijsko tkivo koje izgleda poput maline i vodi prema oporavku kože.
Rane se zatvaraju i prolaze, no otvaraju se i nove rane koje zacjeljuju nakon određenog perioda, kad je vrijednost šećera u krvi na normalnoj razini i kad se uspostavi dobra cirkulacija. Za to će najbolje poslužiti cimet jer snižava razine šećera u krvi i poboljšava osjetljivost na inzulin. Za pozitivno djelovanje cimeta na organizam dovoljno je uzimati pola čajne žličice na dan. Posipajte ga po voću ili dodajte u čaj, juhu ili varivo.
U prehranu je dobro ubaciti i čičoku, biljku sličnu krumpiru koja je ujedno i njegova zdrava zamjena jer ne sadrži škrob, nego inzulin. Peršin se od davnina koristi za liječenje i ublažavanje dijabetesa, i to tako što se svježi listovi peršina nasjeckaju, korijen biljke sitno nariba, pa pomiješa sa šalicom kiselog mlijeka il jogurta. Pije se svaku večer prije odlaska na spavanje.
I iscijeđeni sok svježeg krastavca također utječe na snižavanje razine šećera u krvi, pa se i on preporučuje dijabetičarima. Među zdravim namirnicama je i lišće smokve koje je poznato po brojnim ljekovitim svojstvima. Obično se koristi sok lišća smokve koji se uzima odmah nakon ustajanja. Možete također prokuhati lišće smokve u pročišćenoj vodi i piti kao čaj.
Provjeravajte svoja stopala, a ako se otvori ranica, odmah reagirajte i javite se liječniku. Ranu možete svaki drugi dan ispirati čajem od crnog sljeza, hrastove kore i timijana. Oko rane se utrlja malo gela ili tonika na bazi ružmarina, lavande, kadulje i crnog bora. Zbog svrbeža kože, ali i vaginalne Candide, ispiranje čajevima odlično je i za kompletno kupanje tijela.
Priprema: Pripremite tinkturu od 50 g listova koprive i prelijte s 500 ml vruće vode. Poslije dva sata procijedite i pijte jednu žlicu tri puta na dan prije jela. Tinkturu je najbolje pripremati od svježih listova. Mlada kopriva idealna je i za osvježavajuće salate.
Priprema: Pomiješajte jednake količine osušenog i izmrvljenog korijena sladića i čička. Žlicu mješavine lagano kuhajte na umjerenoj vatri od 10 do 15 minuta u četvrtini litre vode. Popijte po pola količine ujutro i navečer. Taj čaj pomaže kod hipoglikemije – smanjene količine šećera u krvi.
Priprema: Dvije jušne žlice mješavine listova koprive, kamilice, borovnice, preslice, mente te korijena vodopije i maslačka dodajte u litru hladne vode. Kad zakuha, ostavite da se lagano kuha još minutu.Pustite čaj da se ohladi oko pet minuta pa zatim procijedite. Čaj ispijajte tijekom cijelog dana.
IZVOR: 24sata.hr