Jeste li čuli za set-jetting? U sklopu ovog trenda otvorena je i najstrmija žičara u Švicarskoj
Znate li što je set-jetting? Ovo nije tipfeler, već pravi putnički trend u porastu koji podrazumijeva ciljano posjećivanje lokacija viđenih u serij...
Travanj je mjesec u kojem se tradicionalno, u više od 150 zemalja svijeta, obilježava Dan planeta Zemlje. Mjesec je to i u kojem se većina nas zapita kakve su posljedice našeg ponašanja na jedini dom koji imamo, no činjenica jest da preispitivanja više ne smiju završiti s krajem travnja. Klimatske promjene, naime, više nisu samo neka distopija koja se može i ne mora ostvariti. Nažalost, njima već svjedočimo, i krajnje je vrijeme da svi preispitamo svoje postupke i aktiviramo se kad je riječ o spašavanju planete Zemlje.
Primjerice, početi možemo već u svojoj kuhinji tako što ćemo bacanje hrane svesti na minimum. Zabrinjavajuća je činjenica da se u Hrvatskoj godišnje baci 400 tisuća tona hrane, od čega trećina dolazi iz naših domaćinstava. Istodobno, ljudi gladuju, a Zemlja je sve više zagađena, zbog čega je ovo gorući problem.
Ukoštac s neumjerenim bacanjem hrane uhvatili su se već mnogi restorani koji promoviraju zero waste filozofiju, a s problemom bacanja hrane bave se i sjajni dokumentarni filmovi, od kojih neke možete pogledati već danas.
Vjerujemo da će vas, baš kao što su i nas, potaknuti na život s manje otpada i više suosjećanja prema našem planetu i svim živim bićima koji je nazivaju domom.
WASTED! The Story of Food Waste
WASTED! The Story of Food Waste mijenja pogled na kupnju, pripremu i konzumaciju hrane te otkriva posljedice bacanja hrane na klimu. Anthony Bourdain, Dan Barber, Mario Batali, Massimo Bottura i Danny Bowien, redom cijenjeni kuhari, predlažu kako iskoristiti baš svaki dio namirnice, istovremeno pomičući granice kulinarstva.
Taste The Waste
Ne možete zamisliti koje su to količine hrane koja se na godišnjoj razini baca? Tada svakako pogledajte ovaj film.
Just Eat It: A Food Waste Story
Ljubitelji hrane Jen i Grant bave se problematikom bacanja hrane, i to od farmi preko maloprodaje, pa sve do njihovog hladnjaka. Doznajte kako izgleda kada se šest mjeseci hranite isključivo hranom koja je “otpisana”.
Foto: Unsplash