Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Sok od višnje djeluje na organizam poput lijekova za visoki tlak, smanjujući ga, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Northumbria. Ljudi koji su pili 60 ml koncentriranog soka od višnje razrijeđenog s vodom imali su tlak za sedam posto manji u samo tri sata. To je dovoljno da se rizik od moždanog udara smanji za 38 posto, a od srčanog za 23 posto, ističu stručnjaci.
Ovo odlično svojstvo pripisuju fenolskoj kiselini iz višanja, koja je ujedno i jak antioksidans, piše Daily Mail. Najbolji utjecaj na smanjenje krvnog tlaka višnje imaju kada dvije fenolne kiseline (protokatekuična i vanilinska kiselina) dosegnu najvišu razinu u krvi pacijenta.
– Većinu srčanožilnih bolesti uzrokuju rizični faktori koji se mogu kontrolirati i mijenjati. To su obično visoki tlak, kolesterol, pretilost, pušenje, manjak fizičke aktivnost i dijabetes. Visoki krvni tlak vodeći je uzrok smrti od srčanožilnih bolesti, a već mali pad tlaka ima velik utjecaj na stopu smrtnosti – objasnila je voditeljica studije Karen Keane.
Stoga bi ljudi koji pate od visokog tlaka trebali jesti višnje što više, pogotovo kada su u sezoni, ali i smrznute nakon sezone.