Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Kava je postala dio naše kulture, a većina ljudi započinje dan upravo ispijajući taj omiljeni napitak. Iako vjerujete da vam daje energiju, pomaže vam da preživite naporan dan na poslu ili pak jednostavno uživate u polaganom ispijanju bez ikakvog posebnog razloga, kava bi mogla biti i jedan od uzročnika brojnih zdravstvenih problema. Barem tako tvrde znanstvenici okupljeni oko studije koja je nedavno objavljena u časopisu “The American Journal of Clinical Nutrition”.
Ovim istraživanjem analizirani su podaci o nevjerojatnih 347.077 pojedinaca u dobi od 37 do 73 godine te se tražila bilo kakva povezanost između unosa kave i rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Naime, dr. Ang Zhou i profesorica Elina Hyppönen sa sveučilišta u Južnoj Australiji tvrde da su utvrdili koja je maksimalna doza kave koju biste dnevno smjeli popiti.
“Većina ljudi složila bi se da se, ako pijete puno kave, možete osjećati nervozno, razdražljivo, a možda će vam biti i mučno. To je zato što kofein pomaže vašem tijelu da radi brže i jače, ali je također moguće da vam tako poručuje i da ste dosegnuli svoj limit unosa kofeina. Također smo svjesni da se rizik od kardiovaskularnih bolesti povećava s povišenim krvnim tlakom, a upravo je on posljedica prevelikog unosa kofeina”, objasnio je profesorica Hyppönen.
Ova su istraživanja bila usredotočena na gen zvan CYP1A2 koji određuje koliko brzo naše tijelo može apsorbirati kofein. Postoje dvije poznate varijante tog gena, “spora” i “brza”, a oni ljudi koji su naslijedili dvije kopije “brze” varijante mogu apsorbirati kofein gotovo četiri puta brže nego netko tko ima samo jednu kopiju “spore” varijante. Ipak, profesorica Hyppönen naglašava kako apsolutno svi ljudi imaju maksimalnu dozu kofeina koji mogu unijeti u organizam bez značajnih posljedica.
“Kako bi održali zdravo srce i zdrav krvni tlak, ljudi moraju ograničiti unos kave na manje od šest šalica dnevno. Na temelju naših podataka, broj šest je bio prijelomna točka u kojoj je kofein počeo povećavati kardiovaskularni rizik”, objasnila je.
Naime, znanstvenici su zaključili kako su pojedinci koji su popili šest ili više šalica imali čak 22 posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. No zanimljivo je da su i ljudi koji uopće nisu pili kavu imali 11 posto veći rizik od tih bolesti u odnosu na ljude koji su konzumirali kofein u razumnim količinama, kako piše portal Vice.