Isprobajte anticelulitnu dijetu i riješite se masnih naslaga

by | 8 veljače, 2013

Kao što neki oblici poroka mogu doprinijeti nastanku celulita (poput cigareta, alkohola, jako slatkih jela ili slana hrana, te sjedenje i nekretanje, kao i stres i tjeskoba), tako i neki obrasci ponašanja i način prehrane mogu pomoći u borbi protiv njega.

Ova anticelulitna dijeta raznolika je i bogata okusima, a učinak se vrlo brzo primjećuje. Omogućuje mršavljenje upravo na mjestima gdje je to potrebno. Iako se unos kalorija ograničava na 1200 dnevno treba imati na umu da samo mršavljenje nije dovoljno za nestanak celulita. Celulit se pobjeđuje prije svega izborom namirnica i tjelesnom aktivnošću.

Tri elementa, koja kroz svakodnevnu prehranu ne unosimo dovoljno, sumpor, kalij i vitamin C, pomažu uklanjanju štetnih tvari i trebalo bi ih povećati u prehrani.

Sumpor se nalazi u namirnicama bogatim životinjskim bjelančevina kao što su meso, riba, mlijeko, sir i jaja, a pospješuje uklanjanje nakupljanih toksina.

Kalij nalazimo u mlijeku, voću, žitaricama, rajčici i krumpiru, a pomaže uklanjanju viša tekućine.

Vitamin C povećava proizvodnju kolagena i sprječava nakupljanje masnih stanica u tkivu. Nalazi se u citrusnom voću, šipku, jagodama, dinjama, paprikama, brokulama, rajčicama i zelenom lisnatom povrću.

Šestodnevni dijetni plan:

1. DAN

Doručak: 150 ml mlijeka ili jedan jogurt, žličica meda, žličica zobenih pahuljica i kruška
Međuobrok: 40 g suhog voća
Ručak: pileća prsa u umaku i kuhana riža: 100 g piletine, 40 g riže, ljutika, češnjak, peršin, juha od povrća, nemasno kiselo vrhnje ili jogurt, maslinovo ulje, sol i feferoni
Međuobrok: naranča
Večera: salata sa šunkom, 50 g integralnoga kruha i jajem: 60 g zelene salate, tvrdo kuhano jaje, 50 g šunke, 4 žlice narančina soka, ribani hren, sol i feferoni

2. DAN

Doručak: frape od 150 ml obrana mlijeka i 125 g banane
Međuobrok: 40 g suhog voća
Ručak: tjestenina u umaku od gljiva: 40 g tjestenine, 200 g gljiva, češnjak, vlasac, dvije žlice nemasna kiselog vrhnja ili jogurt, sol i papar, 20 g mljevenih oraha
Međuobrok: integralno pecivo sa 30 g nemasna sira
Večera: salata od 3 žlice narančina soka, žlice octa, soli i feferona te kriška integralnoga prepečenca sa svježim sirom

3. DAN

Doručak: 250 g malina, 150 dl obranog mlijeka, žlica zobenih pahuljica, dvije žlice meda
Međuobrok: 40 g suhog voća
Ručak: juha od povrća: narezana ljutika i češnjak, pola litre juhe od povrća, 200 g tikvica i 1 paprika izrezane na kocke, 50 g šunke, 50 g graha, sol, papar, maslinovo ulje, ocat, umak od soje
Međuobrok: jabuka
Večera: salata od piletine i tikvica: 60 g zelene salate, 200 g tikvica, 3 žlice narančina soka, žlica octa, sol, papar, 3 žlice kiselog vrhnja ili jogurta i 40 g integralnoga kruha

4. DAN

Doručak: frape od 150 dl obrana mlijeka i 100 g manga
Međuobrok: 40 g suhog voća
Ručak: riba list s rižom: 40 g riže, 2 filea lista, žlica limunova soka, sol, papar, žlica nasjeckanog hrena i žličica kopra, 200 ml juhe od povrća, 2 žlice nemasna kiselog vrhnja ili jogurta, rajčica
Međuobrok: integralno pecivo sa 20 g šunke
Večera: salata od šampinjona i integralno pecivo

5. DAN

Doručak: narezana jabuka, žlica limunova soka, jogurt, žlica zobenih pahuljica i žličica meda
Međuobrok: 40 g suhog voća
Ručak: svinjski odrezak na istočnjački način: krastavac izrezan na ploške, pola paprike, dvije žlice narančina soka, žlica octa, pola žličice ulja, sol i papar, žličica korijandera u prahu, pola režnja češnjaka, 2 žličice umaka od soje i 50 g integralnoga kruha
Međuobrok: pola ananasa
Večera: salata s mrkvom i brokulom: 250 g zelene salate, 200 g mrkve, 100 g kuhane brokule, dvije žlice nemasna kiselog vrhnja, žlica narančina soka, žlica senfa, sol i papar, 40 g integralnoga kruha i 30 g šunke

6. DAN

Doručak: kivi, jogurt i žlica zobenih pahuljica
Međuobrok: 40 g suhog voća
Ručak: omlet sa špinatom: 100 g kuhanog špinata, dva žumanjka, snijeg od dva bjelanjka, luk, pola češnja češnjaka, maslinovo ulje i 40 g integralnoga kruha
Međuobrok: 50 g integralnoga kruha sa 2 kriške pureće salame
Večera: salata sa sojinim klicama i paprikom

Izvor: covermagazin.com