Rijetko što nam može popraviti dan kao ove dvije riječi – čokoladni cheesecake.
Općenito, miris kolača iz pećnice uvijek nas nekako asocira na bezbrižno djetinjstvo, provođenje dana u kuhinji s mamom uz isprobavanje svih recepata koje je prikupila od susjede. Miris čokolade koja se kuha na štednjaku uvijek će učiniti dan boljim, a kombinacija čokolade i omiljenog cheesecakea pretvara i svaki loš dan u onaj sunčani. Posebno kada je riječ o prilagođenom cheesecakeu s bezglutenskim keksima i mliječnom, a ne čokoladom za kuhanje. Ova varijanta cheesecakea Mile Butorca, domaćeg gastro blogera, je neodoljiva i nemoguće je pojesti samo jedan komad koliko god se trudili biti disciplinirani. Ono što je također odlična vijest u ovoj čokoladnoj priči – čokoladni cheesecake tako se jednostavno priprema da ćete svoju omiljenu poslasticu pripremiti u nekoliko poteza spretnih ruku, a pritom razveseliti sve ukućane.
Sastojci:
200 g keksa (bez glutena s kvinojom)
5-6 coconut balls kuglica
125 g otopljenog maslaca
500 g krem sira (sirnog namaza)
200 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu/meda (po želji više)
1 žlica ekstrakta vanilije
180 g mliječne čokolade
Priprema:
1. Kekse izmrvite te im dodajte zdrobljene kuglice i krenite lagano utrljavati. Svemu dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte.
2. U kalup promjera 20-22 cm dodajte pripremljenu mješavinu i manjom čašom ravnog dna lagano utiskujte mješavinu formirajući dno i stranice.
3. U dublju zdjelu dodajte krem sir i slatko vrhnje pa ih pjenjačom dobro razradite, dodajte šećer i vaniliju te sve dobro promiješajte.
4. U manjem lončiću razlomite čokoladu i često je miješajući otopite na pari. Pustite da se kratko prohladi.
5. Malo više od pola kreme rasporedite u podlogu od keksa, ostatku dodajte rastopljenu čokoladu i dobro promiješajte. Po bijeloj kremi rasporedite čokoladni dio i ostavite u frižider na hlađenje barem dva sata.