Samo žene koje su rodile djevojčice razumiju ove stvari
Čak i ako ste prava feministica i nastojite svoju kćer odgojiti u tom duhu, da bude neovisna i da ne pristaje na rodne stereotipe, postoje neke stv...
Između 2001. i 2009. više od 16.100 djece do 14 godina završilo je na hitnoj zbog gušenja tvrdim bombonima, pokazalo je američko istraživanje. Sveukupno, gotovo 112.000 djece posjetilo je hitnu zbog opasnosti od gušenja povezane s hranom tijekom osmogodišnjeg istraživanja. Oko 15 posto od toga zbog tvrdih bombona.
Ostala opasna hrana zbog koje djeca najčešće završe na hitnoj je;
Većina djece koja je došla na hitnu zbog gušenja hranom puštena je kući nakon pružene pomoći. Oko 10 posto ih je hospitalizirano, najčešće kada je bilo u pitanju gušenje hrenovkama, sjemenkama, orašastim plodovima ili školjkama.
Prosječna starost djece tretirane zbog gušenja hranom je 4,5 godine, a više od polovine su bili dječaci.
Istraživači iz Nationwide Children’s bolnice u Columbusu (Ohio) analizirali su nacionalne informacije s prijama hitnih službi, usredotočeni na slučajeve koji nisu imali smrtni ishod.
Maloj djeci nedostaju zubi potrebni za mljevenje hrane, još uvijek uče kako žvakati i aktivnija su, što može povećati vjerovatnost od gušenja hranom.
Namirnice koje mogu predstavljati veći rizik za djecu su one sličnije formi djetetovih dišnih puteva (poput hrenovki), one koje je teško žvakati (sirovo voće i povrće) i one koju konzumiraju po više odjednom (poput sjemenki i orašastih plodova).
Američka pedijatrijska akademija preporučuje da se djeci do 5 godina ne daju tvrdi bomboni ili žvakaće gume, te da se voće i povrće reže na manje komade.
Djecu dok jedu treba nadgledati, nikada ne bi smjela trčati, hodati, igrati se ili ležati dok im je hrana u ustima.
Roditelji bi trebali biti upoznati s tehnikama pružanja prve pomoći u slučaju gušenja.
Izvor: magazin.hr